Устриці – це не тільки дуже смачний, рідкісний і дорогий делікатес, який традиційно подають тільки в хороших ресторанах, це ще й дивовижні істоти, які пристосувалися до практично нерухомого способу життя на морському дні. І не всі з них, до речі, маленькі – є і по-справжньому величезні.
- Устриці отримують кисень та їжу, пропускаючи через свою раковину морську воду.
- Вчені виділяють приблизно півсотні видів устриць. Розмір раковини устриці-гіганта досягає 38 см, хоча звичайні представники цього роду виростають тільки до 8-12 см.
- У комфортних умовах самка устриці може за сезон відкласти до півмільярда яєць.
- У молодих устриць є нога, за допомогою якої вони переміщаються до свого майбутнього місця проживання. На 72-й день життя молюска нога повністю зникає.
- Смак устриць залежить від солоності води, в якій вони виросли. Ще давньоримські рибалки знали, що зібраних у морі молюсків необхідно витримати певний час в опрісненій водоймі – тоді їхнє м'ясо стає смачним і ніжним.
- Мінімальна солоність води для життя устриць має становити 12%.
- На початку 19 століття устрицями харчувалися європейські бідняки, яким було не під силу купити сім'ї м'ясо. Однак рибалки виловлювали молюсків у таких кількостях, що дуже скоро устриці стали рідкістю, підскочили в ціні й перетворилися на делікатес для вищого суспільства.
- В устрицях міститься велика кількість корисних речовин: магнію, йоду, фосфору, заліза, кальцію тощо.
- Устриці – роздільностатеві створіння, але за необхідності вони кілька разів за життя можуть перетворитися з самців на самок і назад.
- Обриси устричних черепашок сильно відрізняються навіть у особин всередині одного виду.
- Завдяки оповіданню Чехова у більшості стала популярною байка про те, що устриці нібито пищать, коли їх кладуть до рота або збризкують соком лимона. У реальності нічого схожого не відбувається.
- Поширена думка, що устриць не варто їсти в літні місяці, оскільки в цей період вони розмножуються, й їхнє м'ясо стає надто жирним і неприємним на смак. Найсмачнішими вважаються устриці, виловлені в травні.
- Сто грам устриць містить приблизно чверть добової норми білка для дорослої людини.
- Устриці їдять живими. Перевірити, чи не зіпсувався дорогоцінний молюск, можна дуже просто: достатньо капнути на нього соком лимона або торкнутися устриці кінчиком ножа. Якщо устриця здригнеться, значить, вона жива і придатна для їжі.
- Енергетична цінність ста грамів устриць – близько 95 ккал.
- У Стародавньому Римі устриці особливо цінувалися за їхню здатність підвищувати чоловічу силу. Сучасна медицина довела, що в цьому відношенні римляни не помилялися.
- Улюбленець жінок Казанова щодня з'їдав по 50 устриць.
- У раковинах устриць можуть утворюватися перли, але відбувається це досить рідко.
- Найбільше м'яса міститься в устрицях із найменшою раковиною.
- Розкриту устрицю необхідно з'їсти протягом півгодини, тож для тривалих трапез цей молюск не підходить.