20 цікавих фактів про устриці

Просмотров: 95Комментарии: 0

Факти про устрицях

Устриці — це не тільки смачний, рідкісний і дорогий делікатес, який традиційно подають тільки в хороших ресторанах, це ще і дивовижні істоти, що пристосувалися до практично нерухомого способу життя на морському дні. І не всі з них, до речі, маленькі — є і по-справжньому величезні.

Цікаві факти про устрицях

  1. Устриці отримують кисень і їжу, пропускаючи через свою раковину морську воду .
  2. Вчені виділяють приблизно півсотні видів устриць. Розмір раковини устриці-гіганта досягає 38 см, хоча звичайні представники цього роду виростають тільки до 8-12 см.
  3. У комфортних умовах самка устриці може за сезон відкласти до півмільярда яєць.
  4. У молодих устриць є нога, за допомогою якої вони переміщуються до свого майбутнього місця проживання. На 72-й день життя молюска нога повністю зникає.
  5. Смак устриць залежить від солоності води, в якій вони виросли. Ще давньоримські рибалки знали, що зібраних в море молюсків необхідно витримати деякий час в опрісненому водоймі - тоді їх м'ясо стає смачним і ніжним.
  6. Мінімальна солоність води для життя устриць повинна становити 12%.
  7. На початку 19 століття устрицями харчувалися європейські бідняки, яким було не під силу купити родині м'ясо. Однак рибалки виловлювали молюсків в таких кількостях, що дуже скоро устриці стали рідкістю, підскочили в ціні і перетворилися на делікатес для вищого суспільства.
  8. У устрицях міститься велика кількість корисних речовин: магнію, йоду, фосфору, заліза, кальцію і так далі.
  9. Устриці - різностатеві створення, але при необхідності вони кілька разів за життя можуть перетворитися з самців в самок і назад.
  10. Обриси устричних раковин сильно відрізняються навіть у особин всередині одного виду.
  11. Завдяки розповіді Чехова у росіян стала популярна байка про те, що устриці нібито пищать, коли їх відправляють в рот або збризкують соком лимона. В реальності нічого схожого не відбувається.
  12. Поширена думка, що устриць не варто їсти в літні місяці, так як в цей період вони розмножуються, і їх м'ясо стає надто жирним і неприємним на смак. Найсмачнішими вважаються устриці, виловлені в травні.
  13. Сто грам устриць містить приблизно чверть добової норми білка для дорослої людини.
  14. Устриці їдять живими. Перевірити, чи не зіпсувався чи дорогоцінний молюск, можна дуже просто: достатньо крапнути на нього соком лимона або зачепити устрицю кінчиком ножа. Якщо устриця здригнеться, значить, вона жива і придатна для їжі.
  15. Енергетична цінність ста грамів устриць — близько 95 ккал.
  16. У Стародавньому Римі устриці особливо цінувалися за їх здатність підвищувати чоловічу силу. Сучасна медицина довела, що в цьому відношенні римляни помилялися.
  17. Улюбленець жінок Казанова кожен день з'їдав по 50 устриць.
  18. У раковинах устриць може утворюватися перли, але відбувається це досить рідко.
  19. найбільше м'яса міститься в устрицях з найменшою раковиною.
  20. Розкриту устрицю необхідно з'їсти протягом півгодини, так що для тривалих застіль цей молюск не підходить.