20 цікавих фактів про устриці

Підбірки фактівПерегляди: 2395

20 цікавих фактів про устриці

Устриці – це не тільки дуже смачний, рідкісний і дорогий делікатес, який традиційно подають тільки в хороших ресторанах, це ще й дивовижні істоти, які пристосувалися до практично нерухомого способу життя на морському дні. І не всі з них, до речі, маленькі – є і по-справжньому величезні.

  1. Устриці отримують кисень та їжу, пропускаючи через свою раковину морську воду.
  2. Вчені виділяють приблизно півсотні видів устриць. Розмір раковини устриці-гіганта досягає 38 см, хоча звичайні представники цього роду виростають тільки до 8-12 см.
  3. У комфортних умовах самка устриці може за сезон відкласти до півмільярда яєць.
  4. У молодих устриць є нога, за допомогою якої вони переміщаються до свого майбутнього місця проживання. На 72-й день життя молюска нога повністю зникає.
  5. Смак устриць залежить від солоності води, в якій вони виросли. Ще давньоримські рибалки знали, що зібраних у морі молюсків необхідно витримати певний час в опрісненій водоймі – тоді їхнє м'ясо стає смачним і ніжним.
  6. Мінімальна солоність води для життя устриць має становити 12%.
  7. На початку 19 століття устрицями харчувалися європейські бідняки, яким було не під силу купити сім'ї м'ясо. Однак рибалки виловлювали молюсків у таких кількостях, що дуже скоро устриці стали рідкістю, підскочили в ціні й перетворилися на делікатес для вищого суспільства.
  8. В устрицях міститься велика кількість корисних речовин: магнію, йоду, фосфору, заліза, кальцію тощо.
  9. Устриці – роздільностатеві створіння, але за необхідності вони кілька разів за життя можуть перетворитися з самців на самок і назад.
  10. Обриси устричних черепашок сильно відрізняються навіть у особин всередині одного виду.
  11. Завдяки оповіданню Чехова у більшості стала популярною байка про те, що устриці нібито пищать, коли їх кладуть до рота або збризкують соком лимона. У реальності нічого схожого не відбувається.
  12. Поширена думка, що устриць не варто їсти в літні місяці, оскільки в цей період вони розмножуються, й їхнє м'ясо стає надто жирним і неприємним на смак. Найсмачнішими вважаються устриці, виловлені в травні.
  13. Сто грам устриць містить приблизно чверть добової норми білка для дорослої людини.
  14. Устриці їдять живими. Перевірити, чи не зіпсувався дорогоцінний молюск, можна дуже просто: достатньо капнути на нього соком лимона або торкнутися устриці кінчиком ножа. Якщо устриця здригнеться, значить, вона жива і придатна для їжі.
  15. Енергетична цінність ста грамів устриць – близько 95 ккал.
  16. У Стародавньому Римі устриці особливо цінувалися за їхню здатність підвищувати чоловічу силу. Сучасна медицина довела, що в цьому відношенні римляни не помилялися.
  17. Улюбленець жінок Казанова щодня з'їдав по 50 устриць.
  18. У раковинах устриць можуть утворюватися перли, але відбувається це досить рідко.
  19. Найбільше м'яса міститься в устрицях із найменшою раковиною.
  20. Розкриту устрицю необхідно з'їсти протягом півгодини, тож для тривалих трапез цей молюск не підходить.