У світі налічується майже дві сотні країн, і національна кухня в кожній з них по-своєму унікальна. Причому жителі різних країв часом із недовірою косяться на те, що готують їхні сусіди, хоча найчастіше одна кухня нітрохи не гірша за іншу. І добре, напевно, бути мандрівним гурманом – можна куштувати всяку смакоту в різних куточках Землі.
- Оскільки жителі Японії з давніх часів їли багато морепродуктів, у їхній травній системі з'явилися особливі мікроорганізми, що дають змогу ефективніше розщеплювати таку їжу.
- Спочатку європейці вживали в їжу бадилля, а не плід моркви. У Португалії досі готують джеми з морквяного бадилля.
- У країнах Скандинавії є кілька традиційних страв із зіпсованої риби – в Ісландії готують хакарл із протухлого акулячого м'яса, а у Швеції великою популярністю користується сюрстремінг із закислого оселедця.
- У Чилі не прийнято їсти руками – що б не лежало на тарілці, вихована людина має використовувати столові прибори.
- Популярну в Китаї локшину не можна розрізати на шматочки, оскільки вона символізує довголіття і здоров'я.
- В Японії заведено голосно чавкати під час їжі, особливо під час поїдання супів і локшини. Так японці демонструють кухареві, наскільки їм сподобалося частування.
- У Казахстані гостям ніколи не наливають повну чашку чаю, бо залицяння за ними вважається приємним і почесним обов'язком. Якщо ж казах все ж наповнив чашку до країв, значить, відвідувачеві в будинку не раді.
- У Франції хліб заведено класти на стіл, а не на край тарілки. Крім того, поїдання булочок або тостів до основної страви вважається поганим тоном.
- Глава католицької церкви оголосив великого південноамериканського гризуна капібару рибою, щоб м'ясо цих звірків можна було їсти в піст. Страви з цих родичів морських свинок досі присутні в кухні багатьох країн світу.
- Найбільша страва у світі – смажений верблюд, якого здавна готують у Марокко. Тушу тварини фарширують цілим бараном, 20 курками, 60 яйцями та іншими інгредієнтами.
- Французький сир камамбер стає особливо смачним перед закінченням терміну його придатності.
- У Китаї та Японії надзвичайно популярні десерти з пелюсток хризантеми.
- Прикрашати страви гілочкою петрушки першими почали стародавні римляни – вони вірили, що ця рослина здатна нейтралізувати отруту, якщо їжа була отруєна ворогами.
- Щодня близько 27 мільйонів американців їдять у закладах мережі McDonald's.
- На Філіппінах кокосовий горіх, розколотий без щербин, вважається доброю прикметою.
- До середини 19 століття у французьких ресторанах гостю приносили всі замовлені страви разом. Потім Париж відвідав російський князь і розповів про альтернативну подачу, коли їжу приносять поступово, у тому порядку, що вказано в меню. Цей спосіб подачі почали використовувати повсюдно і досі називають його service a la russe.
- Законодавці Євросоюзу офіційно визнали фруктами огірки, помідори, гарбуз, ревінь, моркву та імбир.
- В Японії хорошим тоном вважається їсти суші руками – так гість ресторану демонструє повагу до кухаря.
- Тістечко «Наполеон» було вперше приготоване московськими кондитерами на честь сторіччя вигнання французького імператора з Росії. Спочатку десерт був трикутним у нагадування про головний убір француза.
- У Київській Русі борщем називали відвар борщівника на буряковому квасі.