20 цікавих фактів про їжу в різних країнах

Підбірки фактівПерегляди: 2085

20 цікавих фактів про їжу в різних країнах

У світі налічується майже дві сотні країн, і національна кухня в кожній з них по-своєму унікальна. Причому жителі різних країв часом із недовірою косяться на те, що готують їхні сусіди, хоча найчастіше одна кухня нітрохи не гірша за іншу. І добре, напевно, бути мандрівним гурманом – можна куштувати всяку смакоту в різних куточках Землі.

  1. Оскільки жителі Японії з давніх часів їли багато морепродуктів, у їхній травній системі з'явилися особливі мікроорганізми, що дають змогу ефективніше розщеплювати таку їжу.
  2. Спочатку європейці вживали в їжу бадилля, а не плід моркви. У Португалії досі готують джеми з морквяного бадилля.
  3. У країнах Скандинавії є кілька традиційних страв із зіпсованої риби – в Ісландії готують хакарл із протухлого акулячого м'яса, а у Швеції великою популярністю користується сюрстремінг із закислого оселедця.
  4. У Чилі не прийнято їсти руками – що б не лежало на тарілці, вихована людина має використовувати столові прибори.
  5. Популярну в Китаї локшину не можна розрізати на шматочки, оскільки вона символізує довголіття і здоров'я.
  6. В Японії заведено голосно чавкати під час їжі, особливо під час поїдання супів і локшини. Так японці демонструють кухареві, наскільки їм сподобалося частування.
  7. У Казахстані гостям ніколи не наливають повну чашку чаю, бо залицяння за ними вважається приємним і почесним обов'язком. Якщо ж казах все ж наповнив чашку до країв, значить, відвідувачеві в будинку не раді.
  8. У Франції хліб заведено класти на стіл, а не на край тарілки. Крім того, поїдання булочок або тостів до основної страви вважається поганим тоном.
  9. Глава католицької церкви оголосив великого південноамериканського гризуна капібару рибою, щоб м'ясо цих звірків можна було їсти в піст. Страви з цих родичів морських свинок досі присутні в кухні багатьох країн світу.
  10. Найбільша страва у світі – смажений верблюд, якого здавна готують у Марокко. Тушу тварини фарширують цілим бараном, 20 курками, 60 яйцями та іншими інгредієнтами.
  11. Французький сир камамбер стає особливо смачним перед закінченням терміну його придатності.
  12. У Китаї та Японії надзвичайно популярні десерти з пелюсток хризантеми.
  13. Прикрашати страви гілочкою петрушки першими почали стародавні римляни – вони вірили, що ця рослина здатна нейтралізувати отруту, якщо їжа була отруєна ворогами.
  14. Щодня близько 27 мільйонів американців їдять у закладах мережі McDonald's.
  15. На Філіппінах кокосовий горіх, розколотий без щербин, вважається доброю прикметою.
  16. До середини 19 століття у французьких ресторанах гостю приносили всі замовлені страви разом. Потім Париж відвідав російський князь і розповів про альтернативну подачу, коли їжу приносять поступово, у тому порядку, що вказано в меню. Цей спосіб подачі почали використовувати повсюдно і досі називають його service a la russe.
  17. Законодавці Євросоюзу офіційно визнали фруктами огірки, помідори, гарбуз, ревінь, моркву та імбир.
  18. В Японії хорошим тоном вважається їсти суші руками – так гість ресторану демонструє повагу до кухаря.
  19. Тістечко «Наполеон» було вперше приготоване московськими кондитерами на честь сторіччя вигнання французького імператора з Росії. Спочатку десерт був трикутним у нагадування про головний убір француза.
  20. У Київській Русі борщем називали відвар борщівника на буряковому квасі.