в світі налічується майже дві сотні країн, і національна кухня в кожній з них по - своєму унікальна. Причому жителі різних країв часом з недовірою поглядають на те, що готують їх сусіди, хоча часто одні кухня нітрохи не гірша за іншу. І добре, напевно, бути подорожуючим гурманом — можна пробувати будь-яку смакоту в різних куточках Землі.
Цікаві факти про їжу в різних країнах
- Так як жителі Японії з давніх часів їли багато морепродуктів, в їх травній системі з'явилися особливі мікроорганізми, що дозволяють ефективніше розщеплювати таку їжу.
- Спочатку європейці вживали в їжу бадилля, а не плід моркви. У Португалії досі готують джеми з морквяної бадилля (див. цікаві факти про Португалію ).
- у країнах Скандинавії є кілька традиційних страв із зіпсованої риби - в Ісландії готують хакарл з протухлого акулячого м'яса, а в Швеції великою популярністю користується Сюрстремінг з кислим оселедця.
- У Чилі не прийнято є руками - що б не лежало на тарілці, вихована людина має використовувати столові прилади (див. цікаві факти про Чилі ).
- Популярну в Китаї локшину можна розрізати на шматочки, так як вона символізує довголіття і здоров'я.
- у Японії ін інято голосно чавкати під час їжі, особливо при поїданні супів і локшини. Так японці демонструють кухареві, наскільки їм сподобалося частування.
- У Казахстані гостям ніколи не наливають повну чашку чаю, так як залицяння за ними вважається приємною і почесним обов'язком. Якщо ж казах все ж наповнив чашку до країв, значить, відвідувачеві в будинку не раді.
- У Франції хліб прийнято класти на стіл, а не на край тарілки. Крім того, поїдання булочок або тостів до основного блюда вважається поганим тоном.
- Глава католицької церкви оголосив великого американського гризуна капибару рибою, щоб м'ясо цих звірків можна було їсти в піст. Страви з цих родичів морських свинок досі присутні в кухні багатьох країн світу (див. цікаві факти про морських свинках ).
- Найбільше блюдо в світі - смажений верблюд, якого здавна готують в Марокко. Тушу тварини фарширують цілою бараном, 20 курками, 60 яйцями та іншими інгредієнтами.
- Французький сир камамбер стає особливо смачним перед закінченням терміну його придатності.
- У Китаї і Японії надзвичайно популярні десерти з пелюсток хризантеми.
- Прикрашати страви гілочкою петрушки першими почали стародавні римляни - вони вірили, що ця рослина здатна нейтралізувати отрута, якщо їжа була отруєна ворогами.
- Щодня близько 27 мільйонів американців їдять в закладах мережі McDonald's.
- На Філіппінах кокосовий горіх, розколотий без зазубрин, вважається доброю прикметою (див. цікаві факти про Філіппінах ).
- до середини 19 століття у французьких ресторанах гостю приносили все замовлені страви разом. Потім Париж відвідав російський князь і розповів про альтернативну подачі, коли їду приносять поступово, в тому порядку, який значиться в меню. Цей спосіб подачі почали використовувати повсюдно і досі називають його service a la russe.
- Законодавці Євросоюзу офіційно визнали фруктами огірки, помідори, гарбуз, ревінь, моркву і імбир.
- У Японії хорошим тоном вважається їсти суші руками - так гість ресторану демонструє повагу до кухаря.
- Тістечко «Наполеон» було вперше приготовлено московськими кондитерами в честь сторіччя вигнання французького імператора з Росії. Спочатку десерт був трикутним в нагадування про головний убір француза.
- У Древній Русі борщем називали відвар борщівника на буряковому квасі.