У деяких країнах моркву вважають фруктом, а не овочем! І застосовують її скрізь по-різному – супи, салати, напої, навіть пироги та варення... Люди давним-давно належно оцінили смакові якості та корисні властивості морквини, тож вона й набула такого широкого поширення. Хоча ще кілька століть тому вона була значно менш смачною, але, на щастя, зусиллями селекціонерів цей коренеплід було значно покращено.
- Морква багато в чому унікальна. Антиоксиданти можна виявити в тих чи інших кількостях у різних продуктах, але під час теплової обробки вони зазвичай руйнуються. А ось у моркви все навпаки – під час варіння вміст антиоксидантів підвищується в 2 рази!
- Перша морква, яку виявила стародавня людина, була фіолетового кольору. Її стали вирощувати через запашне насіння та зелень, оскільки вживати в їжу сам коренеплід було не можна через його сильну гіркоту. Згодом його вдалося зробити солодким і не таким жорстким.
- Червоні, жовті та білі сорти моркви з'явилися далеко не відразу. А помаранчевою вона і зовсім стала тільки в XVII столітті.
- Морква корисна як у сирому, так і готовому вигляді. Варена морква краще засвоюється організмом, але втрачає частину вітамінів. Але переїдати її теж не варто, у великих кількостях морква може викликати алергію та нетравлення.
- Цей коренеплід, поїдений у великих кількостях, здатний надати помаранчевого відтінку шкірі людини або оперенню птаха. Цю властивість моркви використовують співробітники деяких зоопарків для збереження забарвлення оперення рожевих фламінго.
- Міф про здатність моркви покращувати зір у темряві з'явився під час Другої світової війни. Британські військові, намагаючись приховати нові технології виявлення літаків противника, стверджували, що пілоти їдять багато моркви, через що бачать уночі так само, як і вдень. Вітамін А, що міститься в моркві, справді зміцнює сітківку ока, проте не впливає на здатність бачити в темряві.
- Звання неофіційної морквяної столиці носить невелике місто Холтвілль у США, штат Каліфорнія. Саме там щороку, у лютому, відбувається Фестиваль моркви. Свято починається з обрання «морквяної королеви» і триває цілий тиждень.
- Найдовшу у світі морквину виростив британський фермер Джо Атертон. Її довжина досягла 5,84 м, що перевищує довжину автомобіля середнього класу. Але більша частина рекордної морквини-рекордсмена – це її тонкий хвостик.
- Морквяний сік багатий на фітонциди, природні антисептики. Крім того, він містить комплекс вітамінів і багато солей калію, який розширює судини та зміцнює серцевий м'яз. Достатньо однієї склянки соку на день, щоб знизити ймовірність інсульту вдвічі.
- Морква – незамінний овоч і для жінок. Завдяки високому вмісту вітаміну краси – вітаміну А – вона зміцнює нігті, волосся, зуби, робить шкіру чистою і гладенькою.
- У 2011 році шведка Лена Паальсон, збираючи врожай на своїй ділянці, виявила незвичайну моркву, прикрашену золотим кільцем: морква виросла в кільці, і воно її красиво перетягувало. Придивившись ближче, Олена зрозуміла, що це її власна каблучка, загублена понад 15 років тому.
- У Португалії з моркви роблять чудове варення й експортують його в Європу, але за європейським законодавством варення можна варити тільки з фруктів. Тому морква там за законом вважається фруктом.
- У XVII столітті британські пані прикрашали поля своїх капелюхів не тільки квітами і пір'ям, а й листям. Часто – листям моркви, яке довго зберігало свіжість, приємно пахло і мало вишуканий вигляд.
- Морквяне бадилля цілком їстівне. Його можна додавати в супи, другі страви та салати, а також заварювати, як чай.
- Ранкову каву можна легко замінити склянкою морквяного фрешу. У ньому високий вміст мікроелементів і вітамінів, що робить цей напій таким підбадьорливим і тонізуючим.
- Корейська морквина не була винайдена в Кореї, і взагалі там її нечасто можна зустріти. Придумали цю страву в СРСР. За основу було взято традиційну корейську страву кімчі – капуста з прянощами, тільки дефіцитну китайську капусту замінили на моркву.
- Шотландські вчені 2007 року винайшли екологічно чистий високотехнологічний матеріал на основі моркви, який назвали «каран». Вони витягли нано-волокна з моркви і об'єднали їх спеціальною смолою. Каран було вперше використано для виготовлення звичайної вудки.
- У Німеччині під час Другої Світової з підсмаженої моркви виготовляли «солдатську» каву, рецепт якої досі зберігся в деяких селах. Цей своєрідний напій має приємний аромат та смак.
- Морквяна клітковина активно поглинає, а потім і виводить шкідливі речовини з організму.
- Сира морква підвищує апетит унаслідок активізації вироблення шлункового соку. Тому її не можна вживати в разі загострень виразкової хвороби, колітів, розладів шлунка, гастритів, гострих запальних захворювань підшлункової залози та кишківника.
- Цей коренеплід моркви майже на 90% складається з води. У цьому легко переконатися, скориставшись блендером. Втім, в огірках на воду і зовсім припадає часто понад 95% маси.
- Моркву у меду часто використовували, як ліки. Вона довго зберігала вітаміни, і разом із медом, як вважалося, лікувала від багатьох захворювань. Насправді, звісно, не лікувала, але допомагала поповнити запас вітамінів і корисних речовин в організмі.
- Морква – природний аналог зубної щітки. Вона добре очищає зубну емаль та масажує ясна.
- В Індії морква є інгредієнтом у безлічі різних солодких десертів.
- США посідають перше у світі місце за виробництвом та обробкою цього коренеплоду, а також за його споживанням на душу населення на рік – середній американець щорічно поїдає близько 4,8 кілограма моркви в тому чи іншому вигляді.