У деяких країнах морква вважається фруктом, а не овочем! І застосовують її всюди по-різному - супи, салати, напої, навіть пироги і варення ... Люди давним-давно гідно оцінили смакові якості і корисні властивості моркви, тому вона і набула такого широкого поширення. Хоча ще кілька століть назад вона була значно менш смачною, але, на щастя, зусиллями селекціонерів цей коренеплід був значно поліпшений.
Цікаві факти про моркви
- Морква багато в чому унікальна. Антиоксиданти можна виявити в тих чи інших кількостях в різних продуктах, але при тепловій обробці вони зазвичай руйнуються. А ось в моркві все навпаки - під час варіння вміст антиоксидантів підвищується в 2 рази!
- Перша морква, яку виявив стародавня людина, була фіолетового кольору. Її стали вирощувати через запашних насіння і зелені, так як вживати в їжу сам коренеплід було не можна через його сильною гіркоти. Згодом його вдалося зробити солодким і не таким жорстким.
- Червоні, жовті та білі сорту моркви з'явилися далеко не відразу. А помаранчевої вона і зовсім стала тільки в XVII столітті.
- Морква корисна як в сирому , так і готовому вигляді. Варена морква краще засвоюється організмом, але втрачає частину вітамінів. Але переїдати її теж не варто, в великих кількостях морква може викликати алергію і нетравлення.
- Цей коренеплід, поїдається в великих кількостях, здатний надати помаранчевий відтінок шкірі людини або оперення птиці. Це властивість моркви використовують співробітники деяких зоопарків для збереження забарвлення оперення рожевих фламінго.
- Міф про здатності моркви покращувати зір в темряві з'явилася під час Другої світової війни. Британські військові в спробі приховати нові технології виявлення літаків противника, стверджували, що пілоти їдять багато моркви, через що бачать вночі так само, як і днем. Що міститься в моркві вітамін А дійсно зміцнює сітківку ока, проте не впливає на здатність бачити в темряві.
- Звання неофіційною морквяної столиці носить невелике місто Холтвілль в США, штат Каліфорнія. Саме там щорічно, в лютому, проходить Фестиваль моркви. Свято починається з обрання «морквяної королеви» і триває цілий тиждень (див. цікаві факти про Каліфорнії ).
- Найдовша в світі морквина вирощена британським фермером Джо Атертон. Її довжина досягла 5,84 м, що перевищує довжину автомобіля середнього класу. Але більша частина рекордної морквини-рекордсмена - це її тонкий хвостик.
- Морквяний сік багатий фітонцидами, природними антисептиками. Крім того, він містить комплекс вітамінів і багато солей калію, який розширює судини і зміцнює серцевий м'яз. Досить однієї склянки соку на день, щоб знизити ймовірність інсульту вдвічі.
- Морква - незамінний овоч і для жінок. Завдяки високому вмісту вітаміну краси - вітаміну А - вона зміцнює нігті, волосся, зуби, робить шкіру чистою і гладкою.
- у 2011 році шведка Олена Паальсон, збираючи урожай на своїй ділянці, виявила незвичайну морква, прикрашену золотим кільцем: морква виросла в кільці, і воно її красиво перетягувати. Придивившись ближче, Олена зрозуміла, що це її власне кільце, втрачене більш 15 років тому.
- У Португалії з моркви роблять відмінне варення і експортують його в Європу, але з європейського законодавства варення можна варити тільки з фруктів. Тому морква там по закону вважається фруктом.