25 цікавих фактів про моркву

Просмотров: 43Комментарии: 0

Факти про моркви

У деяких країнах морква вважається фруктом, а не овочем! І застосовують її всюди по-різному - супи, салати, напої, навіть пироги і варення ... Люди давним-давно гідно оцінили смакові якості і корисні властивості моркви, тому вона і набула такого широкого поширення. Хоча ще кілька століть назад вона була значно менш смачною, але, на щастя, зусиллями селекціонерів цей коренеплід був значно поліпшений.

Цікаві факти про моркви

  1. Морква багато в чому унікальна. Антиоксиданти можна виявити в тих чи інших кількостях в різних продуктах, але при тепловій обробці вони зазвичай руйнуються. А ось в моркві все навпаки - під час варіння вміст антиоксидантів підвищується в 2 рази!
  2. Перша морква, яку виявив стародавня людина, була фіолетового кольору. Її стали вирощувати через запашних насіння і зелені, так як вживати в їжу сам коренеплід було не можна через його сильною гіркоти. Згодом його вдалося зробити солодким і не таким жорстким.
  3. Червоні, жовті та білі сорту моркви з'явилися далеко не відразу. А помаранчевої вона і зовсім стала тільки в XVII столітті.
  4. Морква корисна як в сирому , так і готовому вигляді. Варена морква краще засвоюється організмом, але втрачає частину вітамінів. Але переїдати її теж не варто, в великих кількостях морква може викликати алергію і нетравлення.
  5. Цей коренеплід, поїдається в великих кількостях, здатний надати помаранчевий відтінок шкірі людини або оперення птиці. Це властивість моркви використовують співробітники деяких зоопарків для збереження забарвлення оперення рожевих фламінго.
  6. Міф про здатності моркви покращувати зір в темряві з'явилася під час Другої світової війни. Британські військові в спробі приховати нові технології виявлення літаків противника, стверджували, що пілоти їдять багато моркви, через що бачать вночі так само, як і днем. Що міститься в моркві вітамін А дійсно зміцнює сітківку ока, проте не впливає на здатність бачити в темряві.
  7. Звання неофіційною морквяної столиці носить невелике місто Холтвілль в США, штат Каліфорнія. Саме там щорічно, в лютому, проходить Фестиваль моркви. Свято починається з обрання «морквяної королеви» і триває цілий тиждень (див. цікаві факти про Каліфорнії ).
  8. Найдовша в світі морквина вирощена британським фермером Джо Атертон. Її довжина досягла 5,84 м, що перевищує довжину автомобіля середнього класу. Але більша частина рекордної морквини-рекордсмена - це її тонкий хвостик.
  9. Морквяний сік багатий фітонцидами, природними антисептиками. Крім того, він містить комплекс вітамінів і багато солей калію, який розширює судини і зміцнює серцевий м'яз. Досить однієї склянки соку на день, щоб знизити ймовірність інсульту вдвічі.
  10. Морква - незамінний овоч і для жінок. Завдяки високому вмісту вітаміну краси - вітаміну А - вона зміцнює нігті, волосся, зуби, робить шкіру чистою і гладкою.
  11. у 2011 році шведка Олена Паальсон, збираючи урожай на своїй ділянці, виявила незвичайну морква, прикрашену золотим кільцем: морква виросла в кільці, і воно її красиво перетягувати. Придивившись ближче, Олена зрозуміла, що це її власне кільце, втрачене більш 15 років тому.
  12. У Португалії з моркви роблять відмінне варення і експортують його в Європу, але з європейського законодавства варення можна варити тільки з фруктів. Тому морква там по закону вважається фруктом.