25 цікавих фактів про моркву

Підбірки фактівПерегляди: 1931

25 цікавих фактів про моркву

У деяких країнах моркву вважають фруктом, а не овочем! І застосовують її скрізь по-різному – супи, салати, напої, навіть пироги та варення... Люди давним-давно належно оцінили смакові якості та корисні властивості морквини, тож вона й набула такого широкого поширення. Хоча ще кілька століть тому вона була значно менш смачною, але, на щастя, зусиллями селекціонерів цей коренеплід було значно покращено.

  1. Морква багато в чому унікальна. Антиоксиданти можна виявити в тих чи інших кількостях у різних продуктах, але під час теплової обробки вони зазвичай руйнуються. А ось у моркви все навпаки – під час варіння вміст антиоксидантів підвищується в 2 рази!
  2. Перша морква, яку виявила стародавня людина, була фіолетового кольору. Її стали вирощувати через запашне насіння та зелень, оскільки вживати в їжу сам коренеплід було не можна через його сильну гіркоту. Згодом його вдалося зробити солодким і не таким жорстким.
  3. Червоні, жовті та білі сорти моркви з'явилися далеко не відразу. А помаранчевою вона і зовсім стала тільки в XVII столітті.
  4. Морква корисна як у сирому, так і готовому вигляді. Варена морква краще засвоюється організмом, але втрачає частину вітамінів. Але переїдати її теж не варто, у великих кількостях морква може викликати алергію та нетравлення.
  5. Цей коренеплід, поїдений у великих кількостях, здатний надати помаранчевого відтінку шкірі людини або оперенню птаха. Цю властивість моркви використовують співробітники деяких зоопарків для збереження забарвлення оперення рожевих фламінго.
  6. Міф про здатність моркви покращувати зір у темряві з'явився під час Другої світової війни. Британські військові, намагаючись приховати нові технології виявлення літаків противника, стверджували, що пілоти їдять багато моркви, через що бачать уночі так само, як і вдень. Вітамін А, що міститься в моркві, справді зміцнює сітківку ока, проте не впливає на здатність бачити в темряві.
  7. Звання неофіційної морквяної столиці носить невелике місто Холтвілль у США, штат Каліфорнія. Саме там щороку, у лютому, відбувається Фестиваль моркви. Свято починається з обрання «морквяної королеви» і триває цілий тиждень.
  8. Найдовшу у світі морквину виростив британський фермер Джо Атертон. Її довжина досягла 5,84 м, що перевищує довжину автомобіля середнього класу. Але більша частина рекордної морквини-рекордсмена – це її тонкий хвостик.
  9. Морквяний сік багатий на фітонциди, природні антисептики. Крім того, він містить комплекс вітамінів і багато солей калію, який розширює судини та зміцнює серцевий м'яз. Достатньо однієї склянки соку на день, щоб знизити ймовірність інсульту вдвічі.
  10. Морква – незамінний овоч і для жінок. Завдяки високому вмісту вітаміну краси – вітаміну А – вона зміцнює нігті, волосся, зуби, робить шкіру чистою і гладенькою.
  11. У 2011 році шведка Лена Паальсон, збираючи врожай на своїй ділянці, виявила незвичайну моркву, прикрашену золотим кільцем: морква виросла в кільці, і воно її красиво перетягувало. Придивившись ближче, Олена зрозуміла, що це її власна каблучка, загублена понад 15 років тому.
  12. У Португалії з моркви роблять чудове варення й експортують його в Європу, але за європейським законодавством варення можна варити тільки з фруктів. Тому морква там за законом вважається фруктом.
  13. У XVII столітті британські пані прикрашали поля своїх капелюхів не тільки квітами і пір'ям, а й листям. Часто – листям моркви, яке довго зберігало свіжість, приємно пахло і мало вишуканий вигляд.
  14. Морквяне бадилля цілком їстівне. Його можна додавати в супи, другі страви та салати, а також заварювати, як чай.
  15. Ранкову каву можна легко замінити склянкою морквяного фрешу. У ньому високий вміст мікроелементів і вітамінів, що робить цей напій таким підбадьорливим і тонізуючим.
  16. Корейська морквина не була винайдена в Кореї, і взагалі там її нечасто можна зустріти. Придумали цю страву в СРСР. За основу було взято традиційну корейську страву кімчі – капуста з прянощами, тільки дефіцитну китайську капусту замінили на моркву.
  17. Шотландські вчені 2007 року винайшли екологічно чистий високотехнологічний матеріал на основі моркви, який назвали «каран». Вони витягли нано-волокна з моркви і об'єднали їх спеціальною смолою. Каран було вперше використано для виготовлення звичайної вудки.
  18. У Німеччині під час Другої Світової з підсмаженої моркви виготовляли «солдатську» каву, рецепт якої досі зберігся в деяких селах. Цей своєрідний напій має приємний аромат та смак.
  19. Морквяна клітковина активно поглинає, а потім і виводить шкідливі речовини з організму.
  20. Сира морква підвищує апетит унаслідок активізації вироблення шлункового соку. Тому її не можна вживати в разі загострень виразкової хвороби, колітів, розладів шлунка, гастритів, гострих запальних захворювань підшлункової залози та кишківника.
  21. Цей коренеплід моркви майже на 90% складається з води. У цьому легко переконатися, скориставшись блендером. Втім, в огірках на воду і зовсім припадає часто понад 95% маси.
  22. Моркву у меду часто використовували, як ліки. Вона довго зберігала вітаміни, і разом із медом, як вважалося, лікувала від багатьох захворювань. Насправді, звісно, не лікувала, але допомагала поповнити запас вітамінів і корисних речовин в організмі.
  23. Морква – природний аналог зубної щітки. Вона добре очищає зубну емаль та масажує ясна.
  24. В Індії морква є інгредієнтом у безлічі різних солодких десертів.
  25. США посідають перше у світі місце за виробництвом та обробкою цього коренеплоду, а також за його споживанням на душу населення на рік – середній американець щорічно поїдає близько 4,8 кілограма моркви в тому чи іншому вигляді.