25 цікавих фактів про манула

Просмотров: 56Комментарии: 0

Цікаві факти про манула

Дивовижні степові хижаки манули, строго кажучи, не є котами в звичному сенсі цього слова. Ці цікаві і цікаві тварини відносяться до сімейства котячих, але вони неабияк відрізняються від всіх своїх біологічних родичів. У природі вони ведуть досить відокремлений спосіб життя, і лише недосвідченого мандрівника може обдурити їх уявна поважність і розслабленість. Манули - люті хижаки, і вони ніколи не підпускають людей до себе надто близько.

Цікаві факти про манула

  1. У перекладі з грецького їх назва означає « потворне вухо » ;. Таке немилозвучну назву манули отримали через своїх вух незвичайної форми, несхожих на котячі.
  2. Другим офіційною назвою манула є « Палласа кіт » ;, в честь натураліста Петера Палласа, який вперше вивчив і описав цих хижаків ще в 18-му столітті.
  3. Ці тварини мають самим густим і щільним хутром серед усіх котячих на Землі. Навіть у мешкають в горах снігових барсів хутро не може похвалитися такою ж густотою (див. цікаві факти про сніжного барса ).
  4. У більшості випадків манули воліють уникати небезпеки. Але, якщо їх загнати в кут, вони б'ються, як скажені росомахи, тобто до останнього.
  5. За розмірами манул порівняємо зі звичайною домашньою кішкою. Важить він в середньому від 2 до 5 кілограмів.
  6. На один квадратний сантиметр тіла у манула доводиться до 9000 шерстинок.
  7. На відміну від звичайних кішок, на яскравому світлі зіниці у манулов не перетворювати в вертикальні щілинки, а залишаються круглими, як у тигрів (див. цікаві факти про тигрів ).
  8. деякі вчені вважають, що близькими біологічними родичами манулов є перські кішки. Ця теорія поки не знайшла ні підтвердження, ні спростування.
  9. Ці дивовижні хижаки здатні без проблем переносити морози до-50 градусів.
  10. У дикій природі манули зустрічаються в основному в Росії, Китаї і Монголії, а також в країнах Середньої Азії.
  11. Через коротких і товстих лап в поєднанні з важкої щільної шубкою манул не надто рухливий. Він вважає за краще стрибати на жертву із засідки, а от бігати вміє не дуже добре.
  12. У більшості випадків на обід до манула потрапляють миші та інші дрібні гризуни, але іноді ці хижаки полюють навіть на зайців (див. цікаві факти про зайців ).
  13. У неволі вони втрачають волю до життя і практично не розмножуються, впадаючи в депресію, врятувати від якої їх може тільки свобода.
  14. Так як манули довгі епохи розвивалися дуже відокремлено, хвороби, з якими успішно справляється організм звичайної кішки, для них часто смертельні.
  15. Живуть манули поодинці, зустрічаючись тільки в шлюбний сезон. В середньому одна особина живе на площі в 8-12 квадратних кілометрів.
  16. Від негоди і різних небезпек вони зазвичай ховаються в ущелинах скель і норах інших тварин, залишених господарями.
  17. Кошенят самки манулов приносять лише раз на рік.
  18. Вдень вони зазвичай відсипаються, а на полювання виходять вночі.
  19. на відміну від домашніх кішок, манули не вміють нявкати. Зате вони можуть фиркати і гарчати (див. цікаві факти про домашніх кішок ).
  20. У голодні часи вони не гребують навіть комахами. А ось рослинну їжу майже не їдять.
  21. Манули - тварини мовчазні. Навіть маленькі кошенята завжди мовчать, щоб не привернути непотрібної уваги.
  22. За один раз у самки народжується не більше 5 кошенят.
  23. У природі на манулов полюють хижі птахи, вовки дикі собаки і деякі інші тварини.
  24. Товстий і важкий хвіст манула здається коротше, ніж він є, через пухнастою і довгою, до 7 см, вовни. Насправді його довжина зазвичай дорівнює приблизно половині довжини тіла цієї тварини.
  25. У горах манули зустрічаються на висоті до 4,8 км над рівні моря, хоча основна їх популяція мешкає в степах.