Дружні проекти

25 цікавих фактів про манула

Підбірки фактівПерегляди: 1581

25 цікавих фактів про манула

Дивовижні степові хижаки манули, суворо кажучи, не є котами у звичному сенсі цього слова. Ці цікаві тварини належать до сімейства котячих, але вони неабияк відрізняються від усіх своїх біологічних родичів. У природі вони ведуть досить відокремлений спосіб життя, і лише недосвідченого мандрівника може ошукати їхня уявна поважність і розслабленість. Манули – люті хижаки, і вони ніколи не підпускають людей до себе занадто близько.

  1. У перекладі з грецької їхня назва означає «потворне вухо». Таку немилозвучну назву манули отримали через свої вуха незвичайної форми, несхожі на котячі.
  2. Другою офіційною назвою манула є «Палласів кіт», на честь натураліста Петера Палласа, який уперше вивчив та описав цих хижаків ще у 18-му столітті.
  3. Ці тварини мають найгустіше і найщільніше хутро серед усіх котячих на Землі. Навіть у снігових барсів, що мешкають у горах, хутро не може похвалитися такою ж густотою.
  4. У більшості випадків манули воліють уникати небезпеки. Але, якщо їх загнати в кут, вони б'ються, як скажені росомахи, тобто до останнього.
  5. За розмірами манул можна порівняти зі звичайною домашньою кішкою. Важить він у середньому від 2 до 5 кілограмів.
  6. На один квадратний сантиметр тіла у манула припадає до 9000 шерстинок.
  7. На відміну від звичайних кішок, на яскравому світлі зіниці у манулів не перетворюються на вертикальні щілинки, а залишаються круглими, як у тигрів.
  8. Деякі вчені вважають, що близькими біологічними родичами манулів є перські кішки. Ця теорія поки не знайшла ні підтвердження, ні спростування.
  9. Ці дивовижні хижаки здатні без проблем переносити морози до -50 градусів.
  10. У дикій природі манули трапляються переважно в Росії, Китаї та Монголії, а також у країнах Середньої Азії.
  11. Через короткі і товсті лапи в поєднанні з важкою щільною шубкою манул не дуже рухливий. Він воліє стрибати на жертву із засідки, а ось бігати вміє не дуже добре.
  12. У більшості випадків на обід до манулів потрапляють миші та інші дрібні гризуни, але іноді ці хижаки полюють навіть на зайців.
  13. У неволі вони втрачають волю до життя і практично не розмножуються, впадаючи в депресію, врятувати від якої їх може тільки свобода.
  14. Оскільки манули довгі епохи розвивалися дуже відокремлено, хвороби, з якими успішно справляється організм звичайної кішки, для них часто смертельні.
  15. Живуть манули поодинці, зустрічаючись тільки в шлюбний сезон. У середньому одна особина мешкає на площі в 8-12 квадратних кілометрів.
  16. Від негоди і різних небезпек вони зазвичай ховаються в ущелинах скель і норах інших тварин, залишених господарями.
  17. Кошенят самки манулів приносять лише раз на рік.
  18. Вдень вони зазвичай відсипаються, а на полювання виходять вночі.
  19. На відміну від домашніх кішок, манули не вміють нявкати. Зате вони можуть фиркати і гарчати.
  20. У голодні часи вони не гребують навіть комахами. А ось рослинну їжу майже не їдять.
  21. Манули – тварини мовчазні. Навіть маленькі кошенята завжди зберігають мовчання, щоб не привернути непотрібної уваги.
  22. За один раз у самки народжується не більше 5 кошенят.
  23. У природі на манулів полюють хижі птахи, вовки, дикі собаки і деякі інші тварини.
  24. Товстий і важкий хвіст манула здається коротшим, ніж він є, через пухнасту і довгу, до 7 см, шерсть. Насправді його довжина зазвичай дорівнює приблизно половині довжини тіла цієї тварини.
  25. У горах манули зустрічаються на висоті до 4,8 км над рівнем моря, хоча основна їхня популяція мешкає в степах.