25 цікавих фактів про кукурудзу

Підбірки фактівПерегляди: 2972

25 цікавих фактів про кукурудзу

Поряд із деякими іншими культурами кукурудза посідає найважливіше місце у світовій економіці. З неї готують і страви, і напої, і використовують її в інших галузях промисловості, а в деяких народів кукурудза є основним продуктом харчування. Вона надзвичайно важлива, адже кукурудзяні продукти містяться в багатьох продуктах, навіть якщо споживачі про це навіть не підозрюють.

  1. З усіх видів цієї рослини в їжу вживається лише один – маїс, він же цукрова кукурудза.
  2. Кукурудзяне коріння заглиблюється в землю на глибину до півтора метра.
  3. У висоту кукурудза може досягати 3,5-4 метрів.
  4. До того, як попкорн почали вживати в їжу, його використовували в тій самій якості, в якій зараз використовують пінопласт.
  5. На одному пагоні кукурудзи виростає від 8 до 42 листків, не більше і не менше.
  6. Найменші зрілі кукурудзяні качани важать лише 30-50 грамів, а найбільші – півкіло.
  7. За різними оцінками, люди вперше почали культивувати кукурудзу від 7000 до 12000 років тому.
  8. Незважаючи на те, що кукурудза – рослина різностатева, і чоловічі, і жіночі суцвіття в неї можуть виростати на одному й тому ж пагоні.
  9. У дикій природі кукурудза практично не зустрічається. Вона не може прорости з цілого качана, потрібно садити зерна окремо.
  10. Батьківщиною цієї рослини є Центральна Америка. Точніше, територія сучасної Мексики.
  11. Одне з божеств у пантеоні стародавніх майя, Ах Мун, шанувалося як бог кукурудзи. Індіанці вірили, що ця рослина послана їм богами.
  12. У середньому в одному кукурудзяному качані міститься близько 1000 насінин, причому точне число завжди тільки парне.
  13. Селекціонерами виведено близько 1000 сортів кукурудзи. Є навіть різнокольорові, а у сорту «Гласс Джем» на навіть одному качані насіння різниться за кольором.
  14. У харчовій промисловості використовуються не тільки кукурудзяні зерна. У хід ідуть і листя, і обгортка качанів, і навіть самі стебла.
  15. Близько 25% світового виробництва кукурудзи припадає на США.
  16. У сучасному вигляді ця рослина культивується на всіх континентах, крім Антарктиди.
  17. До Європи кукурудза вперше потрапила, коли її насіння привіз зі свого знаменитого плавання Христофор Колумб.
  18. Найбільше у світі споживання кукурудзи – в Мексиці. Там на одну людину в середньому припадає 90 кг цього продукту на рік. На другому місці стоїть США, з удвічі нижчими показниками.
  19. Вміст цукру в кукурудзі дуже високий, але до 50% його запасів розпадається протягом 5-7 годин після того, як качан зірвали зі стебла.
  20. Варити кукурудзу потрібно суворо без солі, інакше вона стане дуже жорсткою і майже неїстівною.
  21. У країнах СНД ця рослина не користується особливою популярністю, незважаючи на проголошене генсеком СРСР Хрущовим гасло «кукурудза – цариця полів», і його спроби вирощувати її в Радянському Союзі.
  22. У деяких країнах кукурудзу висаджують упереміж із гарбузами, оскільки за такого сусідства ці рослини ростуть особливо добре, балансуючи вологу і захищаючи одна одну від шкідників.
  23. Серед усіх злаків світу кукурудза посідає перше у світі місце за площею, яку займають її посадки.
  24. У ній міститься 24 різних елементи таблиці Менделєєва.
  25. Різні частини кукурудзи використовуються у виробництві ліків, пластику, штукатурки, клею та інших різноманітних речей.