Поряд із деякими іншими культурами кукурудза посідає найважливіше місце у світовій економіці. З неї готують і страви, і напої, і використовують її в інших галузях промисловості, а в деяких народів кукурудза є основним продуктом харчування. Вона надзвичайно важлива, адже кукурудзяні продукти містяться в багатьох продуктах, навіть якщо споживачі про це навіть не підозрюють.
- З усіх видів цієї рослини в їжу вживається лише один – маїс, він же цукрова кукурудза.
- Кукурудзяне коріння заглиблюється в землю на глибину до півтора метра.
- У висоту кукурудза може досягати 3,5-4 метрів.
- До того, як попкорн почали вживати в їжу, його використовували в тій самій якості, в якій зараз використовують пінопласт.
- На одному пагоні кукурудзи виростає від 8 до 42 листків, не більше і не менше.
- Найменші зрілі кукурудзяні качани важать лише 30-50 грамів, а найбільші – півкіло.
- За різними оцінками, люди вперше почали культивувати кукурудзу від 7000 до 12000 років тому.
- Незважаючи на те, що кукурудза – рослина різностатева, і чоловічі, і жіночі суцвіття в неї можуть виростати на одному й тому ж пагоні.
- У дикій природі кукурудза практично не зустрічається. Вона не може прорости з цілого качана, потрібно садити зерна окремо.
- Батьківщиною цієї рослини є Центральна Америка. Точніше, територія сучасної Мексики.
- Одне з божеств у пантеоні стародавніх майя, Ах Мун, шанувалося як бог кукурудзи. Індіанці вірили, що ця рослина послана їм богами.
- У середньому в одному кукурудзяному качані міститься близько 1000 насінин, причому точне число завжди тільки парне.
- Селекціонерами виведено близько 1000 сортів кукурудзи. Є навіть різнокольорові, а у сорту «Гласс Джем» на навіть одному качані насіння різниться за кольором.
- У харчовій промисловості використовуються не тільки кукурудзяні зерна. У хід ідуть і листя, і обгортка качанів, і навіть самі стебла.
- Близько 25% світового виробництва кукурудзи припадає на США.
- У сучасному вигляді ця рослина культивується на всіх континентах, крім Антарктиди.
- До Європи кукурудза вперше потрапила, коли її насіння привіз зі свого знаменитого плавання Христофор Колумб.
- Найбільше у світі споживання кукурудзи – в Мексиці. Там на одну людину в середньому припадає 90 кг цього продукту на рік. На другому місці стоїть США, з удвічі нижчими показниками.
- Вміст цукру в кукурудзі дуже високий, але до 50% його запасів розпадається протягом 5-7 годин після того, як качан зірвали зі стебла.
- Варити кукурудзу потрібно суворо без солі, інакше вона стане дуже жорсткою і майже неїстівною.
- У країнах СНД ця рослина не користується особливою популярністю, незважаючи на проголошене генсеком СРСР Хрущовим гасло «кукурудза – цариця полів», і його спроби вирощувати її в Радянському Союзі.
- У деяких країнах кукурудзу висаджують упереміж із гарбузами, оскільки за такого сусідства ці рослини ростуть особливо добре, балансуючи вологу і захищаючи одна одну від шкідників.
- Серед усіх злаків світу кукурудза посідає перше у світі місце за площею, яку займають її посадки.
- У ній міститься 24 різних елементи таблиці Менделєєва.
- Різні частини кукурудзи використовуються у виробництві ліків, пластику, штукатурки, клею та інших різноманітних речей.