Малина – надзвичайно популярна рослина. Смачні та корисні ягоди цього напівчагарнику за регулярного (але при цьому помірного) вживання добре впливають на організм. Крім того, вони дуже приємні на смак – у цій думці сходиться більшість людей, яким доводилося ласувати свіжою малиною.
- Плоди малини можуть бути забарвлені в будь-які відтінки червоного, від блідо-рожевого до насичено бордового. Ягоди деяких сортів – жовті, білі, а іноді навіть чорні (наприклад, ожина).
- У малині містяться вітаміни C, A і B, а також інші речовини, корисні для здоров'я людини – наприклад, ефірні олії.
- З погляду ботаніки, плід малини – не ягода, а багатокістянка, тобто він складається з безлічі крихітних плодів, що зрослися, з кісточками.
- Малина використовується в медицині не тільки завдяки своїм корисним властивостям, а й за напрочуд приємний смак та аромат. Малина часто є підсолоджувачем для мікстур та інших лікарських препаратів, а в народній медицині її вважають надійним засобом від застуд, нудоти та лихоманки.
- Плоди малини можна їсти сирими або готувати з них різноманітні страви та напої: мармелад, варення, джем, желе та соки. Малина також використовується для приготування вин, наливок і лікерів, які не потребують штучних ароматизаторів.
- Бджоли, збираючи малиновий нектар, збільшують урожайність кущів на 60-100%. Квітка малини повернута донизу, тому комахи можуть харчуватися з неї навіть під час дощу.
- Листя малини може стати прекрасною заміною чаю – його розминають у руках, поки воно не виділить сік і не почорніє, а потім сушать за високої температури.
- Хоча окремий пагін малини живе лише 2 роки, коренева система куща може існувати десятки років, постійно випускаючи нові пагони.
- В її складі є саліцилова кислота – той самий природний компонент, що і в аспірині. Тому чай із малиною традиційно використовують для зниження температури та лікування застуди.
- Учені почали розділяти малину на різні сорти ще в XVI столітті. Тоді ж почалася культивація цих рослин.
- Серед злочинців «малиною» називають злодійський притон. Щоправда, за однією з версій збіговиська зловмисників отримали таку назву не через ягоду – «малина» стала викривленим варіантом івритського melina (перекладається як «бункер, притулок»).
- Малина може допомогти в підтримці роботи серця, нирок, кровоносної системи та мозку, вона дає змогу зберегти молодість і тонус шкіри. Плоди багаті на фолієву кислоту і залізо, що робить їх особливо корисними для організму жінок (насамперед – вагітних).
- Малину вважають чудовим антидепресантом завдяки міді, що міститься в ній.
- Деякі сорти малини можуть витримувати морози до -40°C, що робить її популярною культурою для північних регіонів.
- Вперше люди виявили кущі малини на грецькому Криті. Першопрохідцями стали римляни, і сталося це ще в III столітті до нашої ери.
- У Греції розповідають міф, згідно з яким німфа вирішила пригостити малиною маленького Зевса, що плакав так голосно, що боги на Олімпі один одного не чули. Коли вона збирала ягоди, то до крові роздерла собі руки об шипи – саме тому ягоди малини стали червоними.