Креветки — дуже популярна їжа в безлічі країн. Люди виловлюють їх у величезних кількостях, та й багато риби і морські тварини охоче ними харчуються, так що від повного зникнення цих істот рятує тільки їх феноменальна плодючість.
Цікаві факти про креветках.
- Розмір тіла дорослих креветок в залежності від виду в середньому становить від 2 до 35 сантиметрів.
- Багато видів креветок - гермафродити, тобто за час свого життя вони іноді перетворюються з самців в самок.
- юдеям заборонено вживати в їжу креветок, як і інших морських членистоногих. В ісламі однозначної точки зору щодо поїдання креветок поки немає.
- Креветки - низькокалорійна їжа, багата кальцієм і білком. Крім того, ці тварини є хорошим джерелом холестерину.
- Китайський художник Ци Байши прославився завдяки своїм полотнам із зображенням креветок.
- Креветки можуть жити як в морській, так і в прісній воді.
- Найбільша креветка на планеті - чорна тигрова. При довжині тіла в 35 см вага однієї креветки може досягати 650 грамів.
- Якщо панцир у заморожених креветок оранжевого або червоного кольору - вони вже були зварені перед заморожуванням, тобто їх не потрібно повторно варити, достатньо розморозити і підігріти до бажаної температури.
- Креветки постійно линяють, скидаючи занадто тісні панцири і відрощуючи собі нові захисні оболонки.
- В англійській мові є відразу два слова, що позначають креветку - shrimp та prawn. Їх етимології і причин виникнення присвячені великі наукові праці.
- Креветки були популярною стравою вже в античні часи - прості жителі Стародавньої Греції і Римської імперії вважали за краще запікати і смажити їх, а не варити. Популярність креветок пояснюється простотою їх лову, адже ракоподібні водяться на мілководді, і їх можна було роздобути, навіть зачерпнувши воду відром.
- Готувати креветки потрібно всього кілька хвилин, інакше їх м'ясо з ніжного стане резіністой.