Сир — продукт надзвичайно корисний. Не всім він здається смачним, але включати його в свій раціон хоча б час від часу — ідея відмінна. Його вживання в їжу сприяє нормалізації багатьох функцій організму, до того ж з сиру можна приготувати безліч смачних страв.
Цікаві факти про сирі.
- Слово«сир» в буквальному перекладі зі старослов'янської мови означає«молоко, зроблене твердим» (див. цікаві факти про молоко ).
- Хоча в російській мові слова«сир» і«сир» означають різні продукти, в багатьох слов'янських мовах це синоніми. З цієї причини продукти з сиру іноді називаються «сирними» — наприклад, сирники.
- У західних країнах сир вважають сортом молодого сиру.
- Сир - один з найбагатших джерел білка і кальцію, а от вітамінів в ньому практично немає.
- Вчені довели, що люди засвоюють сир значно легше, ніж незбиране молоко.
- сир рекомендують охочим схуднути, так як він покращує обмін жирів в організмі, допомагає при лікуванні захворювань серця і печінки.
- сир стимулює утворення гемоглобіну в крові, підвищує здатність нервової системи до регенерації і зміцнює кістки.
- у перші століття християнства його прихильникам заборонялося їсти сир влітку.
- у центрі і на півночі Росії на Великдень прийнято готувати особливе блюдо з сиру, яке необхідно освятити в церкві.
- Сир любили вже в Стародавньому Римі - в нього додавали сіль, мед або використовували як закуску для вина.
- в Індії під час урочистостей на честь бога Крішни пропонувалося розбити горщик з сиром - вважалося, що цей ритуал ін Інос удачу (див. цікаві факти про Індію ).
- Для виробництва півтора кілограмів сиру необхідно 10 літрів молока.
- Вчені довели, що регулярне вживання в їжу сиру запобігає виникненню раку грудей.
- Сир - корисний, але калорійний продукт, тому його краще їсти мінімум за 3 години до сну.
- У далекому минулому люди заготовляли на зиму пресований сир , який довго зберігав свої корисні властивості. Він був настільки твердим, що з сирних пластин іноді вирізали гудзики.
- Сир можна заморожувати, інакше він стане несмачним і практично марним для здоров'я.
- Навіть невелика порція сиру, з'їдена за сніданком, допомагає людям краще справлятися зі стресом і знижує рівень тривожності.
- Домашній сир можна приготувати за кілька хвилин - досить додати в кип'ячене молоко кілька ложок лимонного соку.
- Американський президент Річард Ніксон, як стверджують його біографи, обожнював є сир з кетчупом.
- сир можна зберігати в холодильнику не довше 3 днів.
- Не дивлячись на користь сиру, лікарі не рекомендують з'їдати більше 200 грамів цього продукту в день, щоб не порушити сольовий баланс в організмі.
- Сир в промислових масштабах в Росії почали виробляти тільки в кінці 19 століття.
- у сирі швидко розвиваються небезпечні грибки і бактерії, тому при найменших сумнівах в його свіжості його краще не їсть ь - навіть ложка зіпсованого продукту загрожує серйозним отруєнням.