Дружні проекти

10 цікавих фактів про Середньовіччя

Підбірки фактівПерегляди: 9106

10 цікавих фактів про Середньовіччя

Середньовіччя — час, оточений ореолом назавжди минувшої романтики. Відважні лицарі, горді королі, прекрасні принцеси … Принаймні, саме так все описується в художній літературі. На справді ж все було не зовсім так …

  1. У середніх віках у Європі митися було не прийнято. Цей корисний звичай потрапив на європейські землі пізніше — його занесли мандрівні лицарі з хрестових походів, які, в свою чергу, перейняли його у сарацинів. Саме тому у середньовічного дворянства були так популярні різноманітні парфуми — вони відбивали неприємні запахи.
  2. З туалетами справа йшла теж не краще. Наприклад, в Луврі, знаменитої резиденції французьких королів, не було жодного туалету.
  3. Собак зазвичай допускали на бенкети, а недоїдки їм кидали прямо під стіл.
  4. Еталоном краси в середньовіччі вважався високий лоб. Багато модниць навіть вискубували частина волосся, щоб підкреслити красу свого чола. Саме тому, до речі, у знаменитої «Мона Лізи» такий високий лоб.
  5. Середньовічні лікарі вважали непотрібною примхою мити руки перед оглядом пацієнта.
  6. Вушна сірка в середньовіччі використовувалася в кравецькій справі — їй змащували кінці ниток, щоб їх легше було протягувати в вушко голки.
  7. Ґудзики в середні століття служили статусним предметом. Так, на одному з нарядів короля Франції Франциска I їх налічувалося більш шістнадцяти тисяч.
  8. Найбільш популярним напоєм в середньовіччі було пиво. Пов'язано це було не з алкоголізмом, а з тим, що в процесі бродіння не дуже чиста вода ставала менш небезпечною для травної системи.
  9. У деяких середньовічних монастирях ченців, які в чомусь провинилися, в якості покарання в прямому сенсі слова змушували товкти воду в ступі.
  10. Прянощі в середні віки коштували так дорого не тільки тому, що дозволяли урізноманітнити смак страв, але ще й тому, що дозволяли довше зберегти м'ясо. Звичайно, м'ясо також просто засолювали, але цей спосіб більш негативно позначався на смакових якостях їжі.