Дружні проекти

10 цікавих фактів про середньовіччя

Перегляди: 151

Цікаві факти про середні століття

Середньовіччя — час, оточене ореолом назавжди минулу романтики. Відважні лицарі, горді королі, прекрасні принцеси … Принаймні, саме так все описується в художній літературі. На ділі ж все було не зовсім так …

Цікаві факти про середні століття.

  1. У середніх віках в Європі митися було не прийнято. Цей корисний звичай потрапив на європейські землі пізніше — його занесли мандрівні лицарі з хрестових походів, які, в свою чергу, перейняли його у сарацинів. Саме тому у середньовічного дворянства були так популярні різноманітні духи — вони відбивали неприємні запахи.
  2. З туалетами справа йшла теж не краще. Наприклад, в Луврі, знаменитої резиденції французьких королів, не було жодного туалету.
  3. Собак зазвичай допускали на бенкети, а недоїдки їм кидали прямо під стіл.
  4. Еталоном краси в середньовіччі вважався високий лоб. Багато модниць навіть вискубували частина волосся, щоб підкреслити красу свого чола. Саме тому, до речі, у знаменитій « Мона Лізи » такий високий лоб.
  5. Середньовічні лікарі вважали непотрібною примхою мити руки перед оглядом пацієнта.
  6. Вушна сірка в середньовіччі використовувалася в кравецькій справі — їй змащували кінці ниток, щоб ті не топорщілісь перед протягування в вушко голки.
  7. Ґудзики в середні століття служили статусним предметом. Так, на одному з нарядів короля Франції Франциска Першого їх налічувалося більш шістнадцяти тисяч.
  8. Найбільш популярним напоєм в середньовіччі було пиво. Пов'язано це було не з алкоголізмом, а з тим, що в процесі бродіння не дуже чиста вода ставала менш небезпечною для травної системи.
  9. У деяких середньовічних монастирях провинилися ченців в якості покарання в прямому сенсі слова змушували товкти воду в ступі.
  10. Прянощі в середні століття коштували так дорого не тільки тому, що дозволяли урізноманітнити смак страв, але ще й тому, що дозволяли довше зберегти м'ясо. Звичайно, м'ясо також просто засолювали, але цей спосіб більш негативно позначався на смакових якостях їжі.