Багатьом людям подобається фундук, і не дивно – горіхи ці надзвичайно смачні. До того ж у країнах із помірним кліматом, де вони ростуть, коштують вони помірних грошей. Звісно, фундук складно назвати дешевим продуктом, але він все одно набагато доступніший, ніж багато інших горіхів. І при цьому він теж дуже, дуже корисний.
- Ботаніки відносять ліщину, на якій він росте, до сімейства березових рослин.
- Найбільше фундука вирощується в Туреччині. Ця країна виробляє 3/4 усього його світового обсягу.
- Суворо кажучи, такої рослини взагалі не існує. Є ліщина, яка може являти собою і дерево, і чагарники, залежно від виду, яких налічується 20 штук. Плоди ліщини і називають фундуком, хоча також трапляється і назва «лісовий горіх».
- Ліщина звичайна, незважаючи на те, що з неї можна збирати фундук, у лісовому господарстві вважається бур'янистою рослиною, бо вона надзвичайно швидко розмножується і швидко займає вільні площі.
- Урожайні роки для лісових горіхів чергуються з маловрожайними. Буває й так, що фундука не виростає зовсім.
- В Україні вирощується близько 30 сортів фундука.
- Дерева, на яких росте фундук, можуть жити понад 100 років.
- До 71% фундука може припадати на жири, хоча зазвичай їх у горіху близько 50-55%.
- Пасту, виготовлену з фундука, іноді використовують як наповнювач для сухих сніданків.
- Деревина лісового горіха використовується для виготовлення деяких ліків.
- Лісовий горіх може виростати до 10 метрів у висоту.
- За калорійністю фундук перевершує рибу і м'ясо.
- Згідно з народними прикметами, блискавка ніколи не вражає горіхове дерево.
- Виготовлена з фундука горіхова олія ніколи не висихає.