Корисні властивості горіхів відомі людям з найдавніших часів. Їх бажано включати до свого раціону, якщо, звісно, у вас немає якихось алергій чи інших протипоказань. Але й переїдати їх теж не варто – в усьому хороша помірність, інакше замість користі можна завдати організму шкоди.
- Їх використовують для приготування варення, а також додають як інгредієнти в різні десерти.
- Арахіс, плід так званого земляного горіха, насправді належить до бобових рослин.
- Кокосовий горіх так тільки називається, оскільки, суворо кажучи, до горіхів він не має жодного стосунку.
- У Каліфорнії росте один вид горіхів, який умовно придатний у їжу, але лише умовно, оскільки він токсичний. Однак, місцеві індіанці колись вживали ці плоди в їжу в голодні часи.
- Білки часто роблять запаси їжі, включно з горіхами, але потім забувають про місцезнаходження своїх схованок. А оскільки вони іноді закопують їжу в землю до кращих часів, горіхи потім іноді проростають. Таким чином білки по всьому світу щорічно висаджують десятки тисяч дерев.
- Достеменно відомо, що сотні тисяч років тому первісні люди вживали в їжу горіхи. Археологам вдалося знайти примітивні інструменти, що застосовувалися для розтину горіхової шкаралупи, створені близько 780 тисяч років тому.
- Найбільше антиоксидантів міститься у волоських горіхах. Їхній вміст у них приблизно вдвічі вищий, ніж у будь-яких інших.
- На Кавказі волоський горіх вважається священним деревом. Деяким деревам, що ростуть у цьому регіоні, вже понад 400 років.
- У Стародавньому Вавилоні простолюду заборонялося вживати волоські горіхи в їжу, оскільки вважалося, що від цього можна порозумнішати. На такі думки жерців навела зовнішня схожість цих плодів із людським мозком.
- Алергія на арахіс зустрічається частіше, ніж алергія на будь-який інший вид горіхів. Хоча, як ми вже зазначили вище, арахіс до горіхів з точки зору ботаніки не належить. Як, до речі, і мигдаль.
- Вираз «міцний горішок» виник через те, що їхню шкаралупу деколи важко розколоти, щоб дістатися до плоду.
- На Сейшельських островах росте так званий «сейшельський горіх», плід пальми, який може важити до 30 кг. При цьому процес його дозрівання може розтягнутися на 9-10 років.
- Колись австралійські аборигени активно харчувалися макадамією, горіхом, який становив важливу частину їхнього раціону. Але в сучасному світі макадамія коштує дорого, а її загальний врожай на Землі не перевищує 40 тисяч тонн щорічно.
- Африканський традиційний музичний інструмент «ахоко» являє собою дерев'яну палицю з прив'язаними до неї сухими горіхами.
- Поїдання перед сном волоських горіхів із медом у помірних кількостях сприяє міцному здоровому сну.
- Найнизькокалорійнішим з усіх горіхів є фісташки. Щоб отримати 100 ккал, доведеться з'їсти близько 30 штук.
- З фундука колись виготовляли амулети, покликані відлякувати нечисту силу і відводити біди.
- Горіхи кеш'ю допомагають заспокоїти зубний біль. При цьому в сирому вигляді кеш'ю несмачні, тому їх зазвичай обсмажують.
- Кедрові горіхи справді такі корисні, як про них говорять. Їхні властивості були відомі ще Авіценні, найвідомішому лікареві Середньовіччя, який навіть писав про них у своїх трактатах.
- 400 грамів волоських горіхів достатньо для того, щоб повністю вгамувати добову потребу в їжі середньостатистичної дорослої людини. Але при цьому поїдання їх у такій кількості все одно може завдати шкоди організму.
- На одному дереві може вирости до 300-500 кг волоських горіхів за рік.
- Активоване вугілля, всім відомі ліки, роблять зі шкаралупи волоських горіхів.