Будь-які клікабельні та/або текстові посилання (URL, анкорні/безанкорні посилання тощо), які ведуть на зовнішні ресурси, та/або згадування назв компаній, брендів чи ТМ в текстових матеріалах сайту faktypro.com.ua надаються виключно з ознайомчою метою та не є рекламою.


Найдорожча їжа у світі

ЖурналПерегляди: 968

Найдорожча їжа у світі

Їжа буває різна, дорога і не дуже. Але гурмани давно вже винайшли якісь неймовірні делікатеси, які з різних причин коштують космічних грошей. Здебільшого це зумовлено їхньою рідкістю, і за одну порцію такої їжі доведеться віддати суму, яку можна порівняти із середньою місячною зарплатою в нашій країні, а то й більше. Причому далеко не факт, що смак такого делікатесу взагалі припаде вам до смаку.

ТОП-10 найдорожчої їжі

  1. Шафран – найдорожча у світі пряність. Це тичинки рослини, яка належить до сімейства крокусових. Його ціна (близько 6000$ за кілограм) настільки велика тому, що його виготовляють вручну. Щоб виготовити 1 кілограм шафрану, потрібно близько 500 тисяч тичинок.
  2. Ікра білуги-альбіноса Алмас – взагалі найдорожча їжа у світі, тому що білуги-альбіноси її виробляють вкрай рідко, і сама ця риба дуже рідкісна. Розфасовується цей делікатес у 100-грамові банки, виготовлені з 24-каратного золота. Вартість однієї баночки сягає 25 000$.
  3. Гриби мацутаке. Їхня рідкість зумовлена ціною в 1000-2000$ за кілограм. Ці гриби родом з Японії, і ростуть у кількох країнах Азії, але їхню чисельність значно скоротили комахи, що знищують дерева, в тіні яких вони зазвичай ростуть. А штучно вирощувати мацутаке поки що ніхто на навчився.
  4. Японські дині сорту юбарі настільки рідкісні, що продаються тільки на аукціонах. Це дійсно дуже дорога їжа, і за одну диню, бувало, платили до 20 000$. З точки зору ботаніки юбарі є гібридом двох сортів мускусної дині, і вони відрізняються неймовірною солодкістю.
  5. Стейк із яловичини породи вагю. Коштує він близько 2800$, і його готують з м'яса корів японської породи вагю. Цих корів годують за особливою дієтою, поять пивом, роблять їм масаж і взагалі стараються щосили, щоб кінцевий продукт був ідеальним.
  6. Усі знають, що трюфелі – найдорожчі у світі гриби. Особливо білі трюфелі, які теж продаються тільки на аукціонах. У середньому вони коштують кілька тисяч доларів за кілограм, але рекордно великий гриб, виявлений в Італії, був проданий бізнесменові з Гонконгу за 160 406$ і важив він близько 1,5 кг.
  7. Неймовірно дорогою їжею вас уже не здивуєш? Як щодо найдорожчої кави? Сорт «копі лювак» виробляють у промислових масштабах в Індонезії, на Філіппінах і в Південній Індії, і його вартість коливається від 250$ до 1200$ за 1 кг. Відомий він своїм специфічним способом обробки – кавові зерна спершу згодовують звіркам-мусангам, щоб вони пройшли обробку ферментами в їхньому стравоході. Потім зерна, які виходять з організму мусангів неперетравленими, пускають на приготування кави.
  8. Суп із ластівчиних гнізд – чи не найдорожча їжа в Китаї. Гнізда цих птахів складаються практично з однієї слини, без будь-яких домішок або рослинних включень. Висока ціна пояснюється просто: збір ластівчиних гнізд є досить небезпечним заняттям. Птахи в'ють собі будиночки на прямовисних скелях, де великий ризик зірватися. Вартість 1 кг сировини доходить до 3000$, але з кілограма гнізд можна приготувати кілька порцій супу.
  9. Чорних курей породи «аям цемані» розводять в Індонезії та Філіппінах, але в інші країни не постачають через небезпеку поширення пташиного грипу. Порода ця настільки рідкісна, що одне курча там коштує близько 200$. Ці кури мають чорний колір шкіри та м'яса, але за смаком вони нічим не відрізняються від своїх звичайних родичів.
  10. Найдорожчий у світі чай називається «Дахунпао», що в перекладі означає «Великий червонуватий халат». Виробляють його з листя всього 6 чайних кущів, що ростуть у Китаї неподалік від монастиря Тяньсінь. Вік цих унікальних кущів уже перевалив за 350 років.