Вживати часник у їжу рекомендують багато лікарів, за відсутності протипоказань, звісно. Це надзвичайно корисний продукт, примітний ще й тим, що при тепловій обробці або засушуванні він зберігає значну частку корисних речовин. Людям його властивості відомі з давніх часів, і зараз часник у тому чи іншому вигляді входить до кухні сотень різних народів.
- Дослідження показують, що люди, які регулярно вживають його в їжу, менше схильні до захворювань серця.
- У деяких країнах Азії є такий десерт – чорний часник. Його готують, заквашуючи його цибулини за високої температури. У результаті він стає солодким.
- Деякі археологи вважають, що часник мав якесь містичне або ритуальне значення в Стародавньому Єгипті, бо його засохлі головки знаходили в усипальницях фараонів, зокрема, на очах у мумій.
- Часник є натуральним природним антибіотиком.
- У ньому міститься понад сотня різних хімічних елементів.
- Стародавні єгиптяни незмінно включали часник у раціон людей, зайнятих важкою фізичною працею.
- Назва міста «Чикаго», що в США, насправді означає просто «дикий часник» однією з індіанських говірок.
- У першій чверті 18-го століття часник врятував Європу від чуми. Як виявилося, будучи змішаним з оцтом, він допомагав проти цієї хвороби.
- Стародавні римляни вірили, що поїдання часнику допомагає розвинути мужність, стійкість і хоробрість.
- У різних народів колись вважалося, що часник відлякує нечисту силу, тому гірляндами з нього прикрашали віконні та дверні прорізи.
- І в свіжому, і в будь-якому іншому вигляді він відмінно вбиває більшість бактерій.
- Місто Лас-Педроньєрас, що в Іспанії, неофіційно величається світовою столицею часнику.
- Коли в Китаї 2009 року спалахнула епідемія свинячого грипу, часник подорожчав у 30-40 разів, оскільки ходили чутки, що він допомагає впоратися з цим небезпечним захворюванням.
- Людство окультурило часник ще в 3 тисячолітті до нашої ери.
- Для котів і собак часник небезпечний, тому давати його своїм домашнім улюбленцям не варто.
- Незважаючи на те, що корисні властивості часнику відомі з глибокої давнини, природні антибіотики в ньому вчені виявили лише в позаминулому столітті.
- У Стародавній Індії часник у їжу не вживали, зате його широко використовували як лікарську рослину.
- Китай, Південна Корея та Італія міцно посідають перші три у світі місця за споживанням часнику на душу населення.
- В Україні часник офіційно до списку лікарських рослин не входить, але всі знають про його корисність.
- У Франції, в Гасконі, є традиційна місцева страва – часниковий суп під назвою «турен».
- Ця рослина може виростати до 1,5 метрів заввишки.
- Найбільший зубчик часнику у світі важив понад 100 грамів. Такий гігант був вирощений у США, у штаті Каліфорнія, де й досі знаходиться один із найбільших світових центрів виробництва часнику..
- Часник із цільною цибулиною, не розділеною на часточки, був виведений штучно, за допомогою селекції.
- Історичною батьківщиною часнику є Середня Азія. Найімовірніше, з'явилася ця рослина на територіях, зайнятих зараз Таджикистаном та Узбекистаном.
- Предком часнику є дика загострена цибуля, від якої він і походить. Генетично ці дві рослини взагалі ідентичні.
- І листя, і суцвіття часнику цілком їстівні.
- В одній голівці часнику може бути від 2 до 50 зубчиків залежно від сорту цієї рослини.