Вживати часник в їжу рекомендують багато лікарів, при відсутності протипоказань, звичайно. Це надзвичайно корисний продукт, примітний ще й тим, що при тепловій обробці або засушуванні він зберігає значну частку корисних речовин. Людям його властивості відомі з давніх часів, і зараз часник в тому чи іншому вигляді входить в кухню сотень різних народів.
Цікаві факти про часник
- Дослідження показують, що люди, які регулярно вживають його в їжу, менше схильні до захворювань серця.
- у деяких країнах Азії є такий десерт - чорний часник. Його готують, заквашівая його цибулини при високій температурі. В результаті він стає солодким.
- Деякі археологи вважають, що часник мав якесь містичне чи ритуальне значення в Стародавньому Єгипті, тому що його засохлі головки знаходили в усипальницях фараонів, зокрема, на очах у мумій.
- часник є натуральним природним антибіотиком.
- у ньому міститься більше сотні різних хімічних елементів.
- Стародавні єгиптяни незмінно включали часник в раціон людей, зайнятих важкою фізичною працею.
- Назва міста « Чикаго » ;, що в США, насправді означає просто « дикий часник » на одному з індіанських діалектів.
- У першій чверті 18-го століття часник врятував Європу від чуми. Як виявилося, будучи змішаним з оцтом, він допомагав проти цієї хвороби (див. цікавих фактів про країни Європи ).
- Стародавні римляни вірили, що поїдання часнику допомагає розвинути мужність, стійкість і хоробрість.
- у різних народів колись вважалося, що часник відлякує нечисту силу, тому гірляндами з нього прикрашали віконні та дверні прорізи.
- і в свіжому, і в будь-якому іншому вигляді він відмінно вбиває більшість бактерій.
- Місто Лас-Педроньєрас, що в Іспанії, неофіційно називається світовою столицею часнику.
- Коли в Китаї в 2009 році спалахнула епідемія свинячого грипу, часник подорожчав в 30-40 разів, так як ходили чутки , що він допомагає впоратися з цим небезпечним захворюванням.
- Людство окультурити часник е щё в 3 тисячолітті до нашої ери (див. 9 цікавих фактів про культурні рослини ).
- для кішок і собак часник небезпечний, так що давати його своїм домашнім вихованцям не варто.
- Не дивлячись на те, що корисні властивості часнику відомі з глибокої давнини, природні антибіотики в ньому вчені виявили лише в позаминулому столітті.
- У Стародавній Індії часник в їжу не вживали, зате його широко використовували в якості лікарської рослини.
- Китай, Південна Корея та Італія міцно займають перші три в світі місця за споживанням часнику на душу населення.
- у Росії часник офіційно в список лікарських рослин не входить, але всі знають про його корисності.
- у Франції, в Гасконі, є традиційне місцеве блюдо - часниковий суп під назвою « Турен ».
- Ця рослина може виростати до 1,5 метрів заввишки.
- Офіційно в Росії зареєстровано 26 різних його сортів.
- Часник з цільної цибулиною, що не розділеної на часточки, був виведений штучно, за допомогою селекції.
- Історичною батьківщиною часнику є Середня Азія. Найімовірніше, з'явилося це рослині на територіях, зайнятих зараз Таджикистаном і Узбекистаном (див. 23 цікавих факту про Узбекистан ).
- Предком часнику є дикий гострий лук, від якого він і стався. Генетично ці дві рослини взагалі ідентичні.
- І листя, і суцвіття часнику цілком їстівні.
- В одній голівці часнику може бути від 2 до 50 зубчиків в залежності від сорту цієї рослини.