Напій, званий іван-чай, надзвичайно корисний для організму, і про його властивості людям відомо з глибокої давнини. Він являє собою кипрей, рослина, яке примітно ще і тим, що з його квіток влітку бджоли збирають дивовижно смачний мед. В останні роки популярність іван-чаю продовжує зростати, і, найімовірніше, він буде ставати все більш і більш затребуваним.
Цікаві факти про іван-чай
- Наукова назва рослини, з якого він готується - кипрей вузьколистий.
- Відомий лікар Петро Бадмаев, що присвятив довгі роки вивчення властивостей зніту і регулярно вживала іван-чай, прожив, згідно з народною чутці, цілих сто десять років.
- В епоху правління Петра I іван-чай був дуже популярний і за кордоном. Він активно експортувався з Росії, і торгівля їм відчутно поповнювала державну казну (див. 25 цікавих фактів про Петра I ).
- на початку Великої Вітчизняної війни в селі Копор'є проводилися експерименти зі створення цілющих напоїв на основі іван-чаю. Гітлер так побоювався того, що вони будуть успішними, що навіть відвів частину своїх військ від обложеного Ленінграда, щоб знищити Копор'є.
- Хаменерій виростає до 2 метрів у висоту, а його кореневища зариваються на метр під землю.
- На Русі вважалося, що іван-чай може впоратися практично з будь-якої хворобою. Це, звичайно, не так, але напій цей і справді дуже корисний.
- У ньому міститься близько 70 корисних елементів
- Іван-чай може заварюватися 3-5 разів без втрати смаку і корисних властивостей.
- Плоди вузьколистого зніту представляють собою довгасті коробочки, в кожній з яких знаходиться до 20 тисяч вкритих пухом насіння.
- насіння іван-чаю можуть прорости, навіть якщо пролежать на поверхні грунту кілька років.
- Колись на Русі з коренів цієї рослини, попередньо висушених, виготовляли борошно. Також їх їли і в сирому вигляді.
- З пуху зніту в селах раніше пряли тканину.
- Заварений іван-чай можна спокійно зберігати в холодильнику кілька днів.
- Іван-чай має протизапальну і антибактеріальну діями. Також він стимулює імунітет.
- Непомірне споживання іван-чаю може викликати діарею та інші неприємності.
- Аскорбінової кислоти в ньому міститься більше, ніж у лимоні.
- У старій літературі вузьколистий кипрей іноді зустрічається під назвою « плакун » ;. Також іноді його називають Копорской ніж, за назвою вищезгаданого села Копор'є.
- Молоде листя і пагони іван-чаю іноді використовують в якості інгредієнтів для салату.