Багатьом людям до смаку ковбаса, сосиски та інші ковбасні вироби. Хтось їсть їх щодня, хтось ставиться до них із підозрою... Це зрозуміло – дивлячись на ці продукти, складно здогадатися, з чого вони насправді, а інформації на етикетці деякі люди не довіряють. Насправді більшість ковбас, виготовлених за правильними технологіями, нічого особливого собою не являють... У хорошому сенсі.
- Найекзотичнішою ковбасою можна назвати сорти з пліснявою. Так, це приблизно як сир. Готують цю штуку в підвальному приміщенні, підвішуючи ковбасний виріб на мотузку та вичікуючи моменту, доки він не почне вкриватися пліснявою. Коли грибок повністю покриє її і стане досить щільним, можна приступати до трапези.
- У Німеччині великою популярністю користуються мюнхенські ковбаски. Вони мають білий колір, який зумовлений великим вмістом свинячого м'яса. Додатково до складу ковбасок включають лимонну цедру, цибулю, різні трави та прянощі.
- Вважається, що сосиску винайшов знаменитий німецький м'ясник Йоганн Георг Ланер. 1804 року він переїхав із Франкфурта, де навчався ремесла м'ясника, до Відня і відкрив там крамницю. Роком пізніше Ланер представив покупцям свій винахід – сосиску, яку ми знаємо під назвою «віденської».
- Лікарською ковбасою колись дійсно намагалися лікуватися, точніше, відновлювати підірвані сили організму. Продукт з'явився в самий розквіт сталінської епохи, 30-ті роки XX століття, і призначався цілком конкретним споживачам: героям Громадянської війни, які віддали здоров'я за владу Рад, і мученикам царського режиму. Ім'я винахідника докторської ковбаси невідоме. Зате збереглася легенда про те, що він хотів дати їй назву «Сталінська», але побоявся.
- Найпопулярнішою ковбасою в усьому світі вважається варена. Секрет такого успіху простий: вона найменш калорійна, а тому вважається дієтичним продуктом.
- Світовий рекорд у номінації «найдовша сосиска з коли-небудь зроблених» належить сосисці 59,14 км завдовжки. Якщо пішохід іде з нормальною швидкістю, то йому знадобиться 20 годин, щоб дійти від початку сосиски до її кінця.
- Ковбасу готували в Стародавньому Китаї ще в VI столітті до нашої ери. Китайці подавали смажені ковбаски з баранини і телятини, причому ця страва збереглася до наших днів. Щоправда, в дещо зміненому вигляді.
- Зараз хот-доги популярні майже в усьому світі, хоча з'явилися вони порівняно недавно, у XX столітті. Причому спочатку гарячу сосиску стали класти в булочку просто для того, щоб не обпекти об неї пальці.
- Наймініатюрнішими ковбасками є нюрнберзькі. Їхній розмір зазвичай не перевищує розміру мізинця, тому в одну порцію їх входить не менше десятка.
- Найбільший у світі пам'ятник ковбасі можна побачити в Канаді, в місті Мандеїр. Що цікаво, побудували його на кошти російських та українських іммігрантів.
- У звичайній вареній ковбасі м'яса зазвичай близько 30-40%, і це в кращому випадку. Хоча класичний рецепт – 95% м'яса, а решта – яйця, молоко і спеції.
- У розташованому під містечком Бері селі Рамсботтом є паб із вельми цікавою назвою «Королівський дуб». З року в рік тут збираються любителі досить екзотичного виду спорту – кидання кров'яною ковбасою. Причому «спортсмени» прибувають сюди практично з усього світу! Основне завдання учасників щорічного турніру – збити за допомогою ланкаширської кров'янки йоркширський пудинг, встановлений на розташованому на шестиметровій висоті дерев'яному помості. Кожному претенденту на статус чемпіона дається всього лише по три спроби.
- Світовий рекорд із поїдання сосисок було встановлено далекого 1986 року в Бернтвуді, що у Великій Британії. У той час один з учасників змагання зміг з'їсти цілих 30 сосисок за хвилину.
- У найдешевшій ковбасі вміст м'яса може бути трохи вищим за нуль. Найпопулярнішим його замінником є соя, точніше, соєвий порошок. А за «ковбасний» смак відповідають ароматизатори та інші добавки.
- Приготована за традиційною технологією варена ковбаса зазвичай має блідий і не дуже привабливий колір. А ось у красивих рожевих і червоних ковбасках, що продаються в магазині, такий колір зумовлений наявністю в їхньому складі барвників.
- Саме слово «ковбаса» в наш час не обов'язково означає щось м'ясне. Є і вегетаріанські ковбаси, і навіть солодкі, які використовуються як десерт.