Фірмовий експортний продукт Гасконі колись вважався «другосортним коньяком», але це вже не так. Зростання інтересу до крафтових та дрібносерійних напоїв чудово вплинуло на репутацію цієї категорії; у регіоні Арманьяк переважають сімейні будинки та виробники, і щороку вони виробляють один з найкращих виноградних бренді в Європі, використовуючи високоякісну сировину та перевірену часом дистиляцію. Арманьяк – це місце, що сповнене традицій та автентичності. Це також один із найстаріших у світі дистильованих напоїв – на кілька століть старший за коньяк.
Там ви знайдете справжніх майстрів, які роблять бренді набагато вищої якості у набагато менших масштабах. І він коштує дешевше.
Що таке арманьяк?
Арманьяк (як і коньяк) переганяється з білого винограду, а саме сортів Фоль бланш, Уні блан та Коломбар. Після дистиляції він витримується в бочках, виготовлених переважно з місцевого чорного дуба Монлезун. Ключове технічне різницю між арманьяком і коньяком у тому, що останній переганяється двічі, тоді як перший – лише один раз. Це означає більше часу витримки у дубі для арманьяка; додаткове терпіння, необхідне для надання бренді більшої витонченості та округлості.
Купівля арманьяку
Хоча деякі арманьяки мають вінтажну витримку (наприклад, чудові бренді Domaine Boingneres), більшість арманьяків є сумішшю вінтажів. У купажованому арманьяку на етикетці вказаний вік наймолодшого спирту в суміші (зазвичай до нього також домішують багато старих вінтажів). Етикетка з написом VS означає, що арманьяк провів у бочці не менше двох років; етикетки VSOP та Reserve вказують на п'ять років; XO та Napoleon витримуються шість років; а Hors d'Age означає десять років і більше. Зазвичай старі арманьяки краще, складніше і дорожче, але також важливо вибирати арманьяк від хорошого виробника.
Зберігання арманьяку
Як і скотч і бурбон, арманьяк перестає старіти, щойно його переливають із дерев'яних бочок і поміщають у скляні пляшки. Як би довго ви не зберігали особливу пляшку XO дідуся, рідина в пляшці ніколи не покращає. Це залишається вірним, навіть якщо ви витягнете пробку - арманьяк досить стабільний, щоб кисень не пошкодив йому, тому ви можете відкрити його і залишити в буфеті на невизначений термін. Є тільки одне, що ви повинні робити при зберіганні арманьяка: тримати пляшку стоячи, а не лежачи на боці, оскільки арманьяк зіпсується, якщо довго контактуватиме з пробкою.
Подача арманьяку
Хочете вірте, хочете ні, але традиційний сніфтер - не ідеальний вибір келиха для насолоди вишуканим французьким бренді. Найкращий келих для цієї мети має округлу форму з конічною трубою. Якщо у вас немає таких келихів, використовуйте келих для шампанського у формі тюльпану, а не сніфтер. Спочатку може здатися дивним пити арманьяк із келиха для шампанського, але ви будете винагороджені найкращими відчуттями від дегустації.
Дегустація арманьяку
Оцінка букета - перший важливий крок у насолоді цим вишуканим напоєм, але, будь ласка, не засовуйте ніс прямо в келих і не вдихайте глибоко. Все, що ви зробите, це обпалите носові проходи потужними спиртовими ефірами. Натомість тримайте келих на рівні грудей і дозвольте тонким ароматам піднятися вгору. Приблизно через хвилину ваші почуття будуть ніжитись у хмарі ванілі, іриски, нуги, перцю, троянди та шоколаду. Тепер піднесіть його трохи ближче, можливо, до рівня підборіддя, і ви почнете розуміти, що таке арманьяк.
А далі – цікавий трюк. Засуньте палець у склянку, а потім промокніть рідиною тильну сторону долоні – так само, як ви робили б із парфумами. Тепло вашого тіла змусить спирт випаруватися, залишивши лише основні аромати арманьяку. Приблизно за хвилину понюхайте його. Арманьяк, безсумнівно, нагадає вам сухофрукти, такі як абрикоси, чорнослив та інжир, а також ви можете відчути іриски, лакрицю та квіти.
Тепер зробіть крихітний ковток арманьяка - приблизно половину чайної ложки. Покатайте рідину по язику, щоках та яснах. Випиваючи його в такий спосіб, ви зрозумієте, чому люди люблять це.
У міру того, як вечір іде, тримайте склянку в руці, щоб трохи зігріти арманьяк. У міру підвищення температури він вивільнятиме нові аромати, а його смак зміниться. Продовжуйте повільно потягувати, розмірковуючи та насолоджуючись. Перш ніж ви це усвідомлюєте, ви проведете цілий вечір за дегустацією цього благородного напою.