Будь-які клікабельні та/або текстові посилання (URL, анкорні/безанкорні посилання тощо), які ведуть на зовнішні ресурси, та/або згадування назв компаній, брендів чи ТМ в текстових матеріалах сайту faktypro.com.ua надаються виключно з ознайомчою метою та не є рекламою.


Арманьяк: рекомендації щодо дегустації та подачі

ЖурналПерегляди: 19

Арманьяк: рекомендації щодо дегустації та подачі

Фірмовий експортний продукт Гасконі колись вважався «другосортним коньяком», але це вже не так. Зростання інтересу до крафтових та дрібносерійних напоїв чудово вплинуло на репутацію цієї категорії; у регіоні Арманьяк переважають сімейні будинки та виробники, і щороку вони виробляють один з найкращих виноградних бренді в Європі, використовуючи високоякісну сировину та перевірену часом дистиляцію. Арманьяк – це місце, що сповнене традицій та автентичності. Це також один із найстаріших у світі дистильованих напоїв – на кілька століть старший за коньяк.

Там ви знайдете справжніх майстрів, які роблять бренді набагато вищої якості у набагато менших масштабах. І він коштує дешевше.

Що таке арманьяк?

Арманьяк (як і коньяк) переганяється з білого винограду, а саме сортів Фоль бланш, Уні блан та Коломбар. Після дистиляції він витримується в бочках, виготовлених переважно з місцевого чорного дуба Монлезун. Ключове технічне різницю між арманьяком і коньяком у тому, що останній переганяється двічі, тоді як перший – лише один раз. Це означає більше часу витримки у дубі для арманьяка; додаткове терпіння, необхідне для надання бренді більшої витонченості та округлості.

Купівля арманьяку

Хоча деякі арманьяки мають вінтажну витримку (наприклад, чудові бренді Domaine Boingneres), більшість арманьяків є сумішшю вінтажів. У купажованому арманьяку на етикетці вказаний вік наймолодшого спирту в суміші (зазвичай до нього також домішують багато старих вінтажів). Етикетка з написом VS означає, що арманьяк провів у бочці не менше двох років; етикетки VSOP та Reserve вказують на п'ять років; XO та Napoleon витримуються шість років; а Hors d'Age означає десять років і більше. Зазвичай старі арманьяки краще, складніше і дорожче, але також важливо вибирати арманьяк від хорошого виробника. 

Зберігання арманьяку

Як і скотч і бурбон, арманьяк перестає старіти, щойно його переливають із дерев'яних бочок і поміщають у скляні пляшки. Як би довго ви не зберігали особливу пляшку XO дідуся, рідина в пляшці ніколи не покращає. Це залишається вірним, навіть якщо ви витягнете пробку - арманьяк досить стабільний, щоб кисень не пошкодив йому, тому ви можете відкрити його і залишити в буфеті на невизначений термін. Є тільки одне, що ви повинні робити при зберіганні арманьяка: тримати пляшку стоячи, а не лежачи на боці, оскільки арманьяк зіпсується, якщо довго контактуватиме з пробкою.

Подача арманьяку

Хочете вірте, хочете ні, але традиційний сніфтер - не ідеальний вибір келиха для насолоди вишуканим французьким бренді. Найкращий келих для цієї мети має округлу форму з конічною трубою. Якщо у вас немає таких келихів, використовуйте келих для шампанського у формі тюльпану, а не сніфтер. Спочатку може здатися дивним пити арманьяк із келиха для шампанського, але ви будете винагороджені найкращими відчуттями від дегустації.

Дегустація арманьяку

Оцінка букета - перший важливий крок у насолоді цим вишуканим напоєм, але, будь ласка, не засовуйте ніс прямо в келих і не вдихайте глибоко. Все, що ви зробите, це обпалите носові проходи потужними спиртовими ефірами. Натомість тримайте келих на рівні грудей і дозвольте тонким ароматам піднятися вгору. Приблизно через хвилину ваші почуття будуть ніжитись у хмарі ванілі, іриски, нуги, перцю, троянди та шоколаду. Тепер піднесіть його трохи ближче, можливо, до рівня підборіддя, і ви почнете розуміти, що таке арманьяк.

А далі – цікавий трюк. Засуньте палець у склянку, а потім промокніть рідиною тильну сторону долоні – так само, як ви робили б із парфумами. Тепло вашого тіла змусить спирт випаруватися, залишивши лише основні аромати арманьяку. Приблизно за хвилину понюхайте його. Арманьяк, безсумнівно, нагадає вам сухофрукти, такі як абрикоси, чорнослив та інжир, а також ви можете відчути іриски, лакрицю та квіти.

Тепер зробіть крихітний ковток арманьяка - приблизно половину чайної ложки. Покатайте рідину по язику, щоках та яснах. Випиваючи його в такий спосіб, ви зрозумієте, чому люди люблять це.

У міру того, як вечір іде, тримайте склянку в руці, щоб трохи зігріти арманьяк. У міру підвищення температури він вивільнятиме нові аромати, а його смак зміниться. Продовжуйте повільно потягувати, розмірковуючи та насолоджуючись. Перш ніж ви це усвідомлюєте, ви проведете цілий вечір за дегустацією цього благородного напою.