Манго росте в різних країнах, але скрізь користується величезною популярністю. Їдять його не тільки в стиглому вигляді, а й у незрілому, причому в другому випадку його застосовують як овоч, а не як фрукт. Втім, кулінари всього світу віддають манго належну повагу, і готують із нього якусь неймовірну кількість різних страв і десертів.
- Основним виробником манго є Індія, в якій щорічно збирають урожай із 13,5 млн тонн плодів. У Європі цей фрукт культивується в Іспанії та на Канарських островах. Деякі сорти вирощують також у країнах Південної Америки.
- Попри те, що незрілий манго має не дуже приємний смак, він є цінним джерелом пектину. Також до складу входить щавлева, виноградна та лимонна кислота. При цьому в стиглих плодах манго їхній вміст мізерно малий.
- З давніх часів мангове дерево в Індії вважається священним, і люди вірять, що воно може виконувати бажання. Кажуть, що якщо під час Нового Року повісити свіжий плід манго на вхідних дверях, то в оселю обов'язково прийде щастя і благословення.
- Батьківщиною манго вважаються вологі тропічні ліси М'янми та індійського штату Ассам, де ці фрукти вирощують уже понад 4000 років. При цьому в Індії та Пакистані мангове дерево вважається національною рослиною.
- У Таїланді та на Філіппінах жорсткі й незрілі зелені манго часто додають у різні салати на правах овоча.
- Назва «манго» походить від тамільського слова «mangay». Коли португальські торговці заснували факторії в західній Індії, вони перейняли назву, як «manga».
- Згідно з низкою джерел, вживання в їжу манго знижує ймовірність підхопити який-небудь вірус, а також заспокоює нервову систему.
- Листя мангового дерева отруйне, і може бути небезпечним для деяких тварин. Спалювати мангову деревину теж не варто, оскільки отруйний дим подразнює очі та легені.
- Багато азіатських правителів і просто знатних людей мали свої мангові гаї, які вважалися ознакою високого соціального становища. Звідси і взялася традиція посилати в подарунок плід манго.
- Близькими родичами манго з точки зору ботаніки є кеш'ю, фісташки, ямайська слива та отруйний сумах.
- В Індії в деякі свята прийнято чистити зуби не зубною щіткою і пастою, а гілочкою мангового дерева.
- Манго – низькокалорійний фрукт. Тому його можна вживати тим, хто дотримується дієти. При цьому важливо враховувати, що фрукт рекомендується їсти тільки в першій половині дня.
- Один стиглий плід манго містить близько 50% денної норми клітковини для середньої дорослої людини, необхідної для травлення і нормальної роботи кишечника.
- У висоту мангове дерево може досягати 45 метрів. При цьому молоде листя на дереві матиме червонуватий відтінок, а зріле буде темно-зеленим.
- У шкірці незрілих плодів манго містяться токсичні речовини, які можуть викликати алергію.
- Зараз у світі існує близько 300 сортів манго, деякі з яких культивувалися в Азії ще 4-5 тисяч років тому.
- Перські торговці колись поширили манго Близьким Сходом та Африкою, а звідти португальські судна привезли цей фрукт до Бразилії. До Північної Америки манго дісталося в середині XIX століття.
- З мангових кісточок готують олію, яка має антисептичну дію. З її допомогою лікують захворювання шкіри, знімають свербіж від укусів комах, а також позбуваються болю в м'язах.
- У світі щорічно вирощується понад 20 мільйонів тонн манго. Але на прилавки українських магазинів потрапляють переважно ті з них, що вирощені або в Іспанії, або в Еквадорі з Колумбією.
- У деяких країнах Азії на весіллях заведено розкидати листя манго. Вважається, що це допоможе молодятам обзавестися потомством.
- Не всі сорти манго годяться в їжу. Плоди дикого дерева, наприклад, їсти не можна – вони відрізняються великою кількістю жорстких волокон, неприємним смаком і запахом, як у скипидару.
- В Азії манго вживають не тільки у свіжому, а й у сушеному вигляді. Плід зберігає всі корисні властивості і при цьому може зберігатися протягом тривалого часу. Також з манго готують чіпси, які продаються у всіх супермаркетах.
- В Україні манго коштують недешево. А на кісточку і зовсім припадає близько третини від загальної маси фрукта.
- Кора мангового дерева вирізняється цілющими властивостями. Настій з неї вживають для профілактики онкології.
- В Індійській столиці Делі щороку проходить Фестиваль фруктів, на якому основна увага дістається манго. До числа конкурсів входять і такі оригінальні, як поїдання цих фруктів на швидкість.