Дружні проекти

22 цікавих факту про сир

Перегляди: 138

Цікаві факти про сир

Сир — продукт дуже поширений. Його популярні сорти у багатьох з нас на столі можна побачити кожен день, а ось елітний сир коштує часом величезних грошей. Причому далеко не всі здатні гідно оцінити цей продукт — деяким запах якогось дорогого сиру здається просто неприємним. Що ж, скільки людей — стільки й смаків, вірно?

Цікаві факти про сир.

  1. Організм людини легше засвоює білок з сиру, ніж з молока ( см. цікаві факти про молоко ).
  2. У сирах містяться вітаміни груп A, D, E, В , РР і С, вони збуджують апетит і благотворно впливають на травлення.
  3. У сирі оптимально збалансовано вміст кальцію і фосфору, а також інших корисних речовин, якими багате молоко.
  4. У Норвегії готують особливий сир брюнуст - він має коричневий колір і солодкуватий смак. Для приготування цього сиру сироватку з козячого або коров'ячого молока кип'ятять разом з вершками кілька годин. Цукор з молока перетворюється в карамель, що і надає сиру солодкуватий смак.
  5. До початку 20 століття фермент, необхідний для приготування сиру, отримували зі шлунків телят, яким було не більше 10 днів від народження. На щастя, потім вченим вдалося отримати цей фермент за допомогою генної інженерії - його зараз і використовує більшість сироварів.
  6. Самий популярний і відомий сир в світі - італійський пармезан.
  7. Карпатський сир вурда з овечого молока можна зберігати в морозилці протягом необмеженого часу, при цьому сир анітрохи не втратить своїх властивостей.
  8. Для приготування блакитних сирів використовують їстівну цвіль роду пеницилл - з цього ж виду цвілі Олександр Флемінг отримав перший в світі антибіотик пеніцилін.
  9. Іноді сировари підсаджують в головку сиру сирних кліщів або навіть личинок комах, що впливають на дозрівання продукту.
  10. Найбільшим експортером сиру в світі за кількістю зароблених грошей є Франція. Деякі країни, наприклад, Ірландія та Нова Зеландія, відправляють на експорт 90-95%вироблених в державі сирів (див. цікаві факти про Нову Зеландію ).
  11. Найбільший імпортер сиру в світі - Німеччина, за нею слідують Британія та Італія.
  12. Сир - найдавніший харчовий продукт, винайдений раніше появи писемності. Передбачається, що люди почали готувати сир приблизно за 8000 років до нашої ери, коли були приручені вівці.
  13. Вчені вважають, що спосіб приготування сиру був відкритий випадково - люди зберігали молоко в шлунках забитих тварин, і воно під дією ферментів перетворювалося в сир, сироватку і сир.
  14. до часів Петра Першого сири в Росії готували без теплової обробки, звідси і назва продукту - сир, тобто сирою.
  15. Найбільшу головку сиру з тих, що коли-небудь робили в Росії, виготовили сировари Алтайського краю - вона важила 721 кілограм.
  16. Фромологія - це колекціонування етикеток від сиру. Є і більш спеціалізована різновид цього захоплення, тіросеміофілія, при якій колекцію збирають тільки з круглих сирних етикеток.
  17. Вважається, що миші та інші гризуни дуже люблять сир, але це не так - маленькі звірятка віддають перевагу продуктам з менш вираженим запахом, наприклад, зерно і фрукти (див. цікаві факти про мишей ).
  18. Один французький сировар витратив 17 років на написання книги про 839 сортах сиру.
  19. Запах сиру вважається афродизіаком.
  20. Деякі сорти сиру для додання їм красивого кольору підфарбовують відваром з квіток календули або морквяним соком.
  21. Британської королеві Вікторії на весілля подарували коло сиру чеддер вагою в півтонни.
  22. Дірочки в сирі професіонали називають «очима» .