Сир – продукт дуже поширений. Його популярні сорти у багатьох із нас на столі можна побачити щодня, а ось елітний сир коштує часом величезних грошей. Причому далеко не всі здатні належним чином оцінити цей продукт – деяким запах якогось дорогого сиру здається просто неприємним. Що ж, скільки людей – стільки й смаків, вірно?
- Організм людини легше засвоює білок із сиру, ніж із молока.
- У сирах містяться вітаміни груп A, D, E, В, РР і С, вони збуджують апетит і добре впливають на травлення.
- У сирі оптимально збалансовано вміст кальцію і фосфору, а також інших корисних речовин, якими багате молоко.
- У Норвегії готують особливий сир брюнуст – він має коричневий колір і солодкуватий смак. Для приготування цього сиру сироватку з козячого або коров'ячого молока кип'ятять разом із вершками кілька годин. Цукор із молока перетворюється на карамель, що й надає сиру солодкуватого смаку.
- До початку 20 століття фермент, необхідний для приготування сиру, отримували зі шлунків телят, яким було не більш як 10 днів від народження. На щастя, потім ученим вдалося отримати цей фермент за допомогою генної інженерії – його зараз і використовує більшість сироварів.
- Найпопулярніший і найвідоміший сир у світі – італійський пармезан.
- Карпатський сир вурда з овечого молока можна зберігати в морозилці невизначено довгий час, при цьому сир анітрохи не втратить своїх властивостей.
- Для приготування блакитних сирів використовують їстівну плісняву роду пеніцил – з цього ж виду плісняви Олександр Флемінг отримав перший у світі антибіотик пеніцилін.
- Іноді сировари підсаджують у голівку сиру сирних кліщів або навіть личинок комах, які впливають на дозрівання продукту.
- Найбільшим експортером сиру у світі за кількістю зароблених грошей є Франція. Деякі країни, наприклад, Ірландія та Нова Зеландія, відправляють на експорт 90-95% вироблених у державі сирів.
- Найбільший імпортер сиру у світі – Німеччина, за нею йдуть Британія та Італія.
- Сир – найдавніший харчовий продукт, винайдений раніше появи писемності. Припускають, що люди почали готувати сир приблизно за 8000 років до нашої ери, коли були приручені вівці.
- Вчені вважають, що спосіб приготування сиру було відкрито випадково – люди зберігали молоко в шлунках забитих тварин, і воно під дією ферментів перетворювалося на сир, сироватку і сир.
- Раніше сири готували без теплової обробки, звідси і назва продукту – сир, тобто сирий.
- Найбільшу головку сиру з тих, що коли-небудь виробляли в Україні, виготовили у Чернівцях – вона важила 133 кілограм.
- Фромологія – це колекціонування етикеток від сиру. Є й більш спеціалізований різновид цього захоплення, тиросеміофілія, за якого колекцію збирають тільки з круглих сирних етикеток.
- Вважається, що миші та інші гризуни дуже люблять сир, але це не так – маленькі звірята надають перевагу продуктам з менш вираженим запахом, наприклад, зерну і фруктам.
- Один французький сировар витратив 17 років на написання книги про 839 сортів сиру.
- Запах сиру вважається афродизіаком.
- Деякі сорти сиру для надання їм гарного кольору підфарбовують відваром із квіток календули або морквяним соком.
- Британській королеві Вікторії на весілля подарували коло сиру чеддер вагою в півтонни.
- Дірочки в сирі професіонали називають «оченятами».