Дружні проекти

18 цікавих фактів про полярну сову

Підбірки фактівПерегляди: 1622

18 цікавих фактів про полярну сову

Могутня полярна сова – найнебезпечніший із крилатих хижаків півночі. Безшумний політ, абсолютний слух і гострі пазурі роблять її смертельно небезпечною для будь-яких тварин, які поступаються їй розмірами і потенційно придатні в їжу. З людьми полярна сова практично не контактує, вважаючи за краще триматися від них подалі.

  1. Песці та лисиці – головні їхні вороги в дикій природі. Впоратися з дорослим птахом вони не можуть, а ось пташенята часто стають їхніми жертвами.
  2. У середньому до дорослого віку доживає близько половини пташенят полярної сови.
  3. Полярна сова ніколи не полює поруч із гніздом, щоб не привертати до нього уваги. Так само чинять, до речі, і вовки – вони не полюють поруч із місцем, де зараз перебуває їхня зграя.
  4. Доросла особина полярної сови може важити до трьох кілограмів.
  5. Ці птахи ведуть одиночний спосіб життя. З іншими полярними совами вони зустрічаються тільки в шлюбний сезон.
  6. Вони стали символом канадської провінції Квебек.
  7. Пташенята полярної сови вчаться літати, коли їм виповнюється приблизно два місяці від народження.
  8. Весь рік полярна сова зазвичай мовчить, але в сезон розмноження можна почути її голос. Він, щоправда, не надто приємно звучить.
  9. У середньому полярні сови живуть 9-10 років на волі і до 25-28 років у зоопарках.
  10. Харчуються вони переважно лемінгами. За рік середньостатистична полярна сова поїдає до півтори тисячі цих звірків, що становить близько п'яти щодня.
  11. Цей птах веде переважно осілий спосіб життя, але іноді відсутність здобичі змушує його шукати нове місце.
  12. Іноді полярні сови полюють навіть на зайців і горностаїв.
  13. Вони дотримуються суворої м'ясної дієти. Ні ягід, ні трав, ні будь-яких інших рослин вони не їдять.
  14. Полярна сова може повернути голову на 270 градусів. Природа забезпечила її такою рухомою шиєю тому, що очі в черепі цього птаха нерухомі. Щоб сфокусувати погляд на якомусь об'єкті, їй доводиться повертати всю голову.
  15. Серед усіх тундрових птахів полярна сова є найбільшою.
  16. Завдяки унікальному оперенню полярна сова, як й інші сови та пугачі, літає абсолютно безшумно.
  17. Розмах крил дорослої полярної сови може сягати півтора метра.
  18. Інші птахи часто селяться ближче до її гнізд, оскільки полярні сови активно захищають свою територію від інших хижаків.