При слові «пальма» на думку зазвичай спадає саме кокосовий її різновид. Так, кокоси поряд із пляжами і блакитним морем давно вже стали одним із символів відпочинку десь на розкішному курорті... Хоча насправді інгредієнти, які отримують із кокосів, містяться в багатьох продуктах, які ми регулярно їмо, тож самі по собі вони точно розкішшю не є.
- Кокосова вода абсолютно стерильна, якщо горіх ще не відкривали. Тому її ще 60-70 років тому використовували як замінник плазми крові під час переливань.
- У далекій заморській країні Новій Каледонії олію, яку отримують із кокосів, використовують як екологічно чисте паливо для однієї з місцевих електростанцій.
- У деяких азіатських країнах заповзятливі місцеві жителі використовують дресированих мавп для видобутку кокосів з пальм. Досвідчена мавпа за день легко може дістати для господаря до 5-6 сотень горіхів, а то й більше.
- Щорічно реєструється близько півтори сотні випадків загибелі людей унаслідок падіння кокоса на голову.
- Отримувані з кокосів продукти широко використовуються в косметології.
- Кокоси не гниють навіть у вологій і спекотній погоді завдяки своїм бактерицидним властивостям.
- У середньому одна кокосова пальма за рік приносить близько чотирьохсот горіхів. Живе при цьому дерево до сотні років.
- У Манілі, філіппінській столиці, є Кокосовий палац, побудований цілком із деревини цього різновиду пальм.
- З деревини кокосової пальми в деяких куточках Землі роблять красиві, міцні та довговічні меблі.
- Кошлате «волосся» з ядра кокоса – не відходи, а цінна сировина. З нього плетуть дуже міцні мотузки та канати.
- Суворо кажучи, кокосова пальма належить до багаторічних трав'янистих рослин, а не до дерев, оскільки в неї немає гілок. А без гілок деревом вона за ботанічною класифікацією не вважається.
- У процесі росту кокосова пальма споживає багато солі, тому ростуть ці дерева переважно біля морського або океанського узбережжя.
- Кокоси мають яскраво виражену імуностимулюючу дію.
- Кокосова вода містить масу вітамінів – К, В1, В3, В6, С та Е.
- Дехто плутає кокосову воду і кокосове молоко. Вода – це те, що міститься всередині горіха, а молоко – це вода плюс подрібнена м'якоть кокоса.
- Кокос є плодом-кістянкою, а не горіхом, але все одно більшість людей називає його саме так. Ми в тому числі.
- У м'якоті кокоса містяться практично всі необхідні для нормального існування людського організму речовини.
- На дозрівання кокоса йде до 9-10 місяців. Зріють ці плоди цілий рік.
- Середній кокос важить 2-2,5 кг, але поодинці ці плоди не ростуть. Зазвичай вони виростають зв'язками до кількох десятків штук у кожній.
- Число листків на кокосовій пальмі завжди коливається від 20 до 35.
- Кокосові пальми можуть виростати до висоти 10-поверхового будинку.
- Найбільше у світі кокосів щорічно виробляється в Індонезії.
- Шкаралупа кокосів дуже міцна, і вона надійно оберігає нутрощі плода від пошкоджень. Горіхи іноді проростають після того, як перетнуть океан й опиняться викинутими на берег за багато тисяч кілометрів від материнського дерева.
- Більшість учених сходиться на думці, що своє поширення світом кокосові пальми почали з території сучасної Малайзії.
- У маленькій і віддаленій країні Королівство Тонга падіння кокосового горіха на голову є найпоширенішою причиною передчасної смерті.
- Слово «кокос» сходить своїм корінням до португальського «coco», що перекладається, як «мавпа».