Дружні проекти

10 цікавих фактів про бурундуків

Підбірки фактівПерегляди: 2015

10 цікавих фактів про бурундуків

Бурундуки – надзвичайно милі звірятка. Ці невеликі гризуни перебувають у споріднених зв'язках зі звичними нам білками, і ведуть схожий спосіб життя, нерозривно пов'язаний з деревами і лісом. Майже всі види бурундуків мешкають тільки на території США і Канади, але є й один, що проживає переважно на території Сибіру.

  1. Найвідоміші у світі бурундуки – мультяшні персонажі Чіп і Дейл з однойменного мультфільму.
  2. Бурундуки носять їжу, ховаючи її в рот, за щоки. Дорослий бурундук здатний таким чином за раз перенести десяток горіхів. Виглядає бурундучок з роздутими щоками досить комічно.
  3. У неволі бурундуки живуть у кілька разів довше, ніж на природі.
  4. Бурундуки завжди відчувають наближення дощу заздалегідь. Дощ вони, до речі, дуже не люблять, тому завчасно ховаються.
  5. Основу раціону бурундуків становить рослинна їжа, але за нагоди вони не проти перекусити і якою-небудь комахою.
  6. Як і багато інших гризунів, наприклад, білки, бурундуки дуже запасливі. У своїх оселях вони зберігають часом величезні запаси їжі.
  7. Крім їжі, бурундуки охоче тягають до себе і різноманітну дрібницю. Вона їм, швидше за все, ніколи не знадобиться, але природна запасливість бере своє.
  8. Середня вага дорослого бурундука – приблизно 100 грамів, при цьому на зиму один бурундук зазвичай заготовляє два-три кілограми продуктів.
  9. Бурундуки настільки добре маскують входи у свої нори, що помітити їх практично неможливо, навіть якщо знати, де шукати.
  10. Бурундуки бояться стуку по дереву, на якому вони в цей момент перебувають. Якщо по дереву почне стукати дятел, бурундук, найімовірніше, немагатиметься якнайшвидше спуститися вниз і сховатися в безпечному, на його думку, місці.